薛丁格貓定律(Schrödinger's Cat)

25 回覆
15 Like 5 Dislike
思想實驗 非真實情況
將一隻貓,一個裝有氰化氫氣體嘅玻璃燒樽 同埋放射性物質放入一個封閉嘅盒入面。當盒入面監控器偵測到衰變粒子時,就會打爆燒樽,殺死隻貓。但係根據量子力學,喺實驗進行一段時間之後,貓會處於生同死嘅疊加態。但係假若實驗者觀察盒內部,佢會觀察到一隻生貓或一隻死貓,而唔係同時處於活狀態與死狀態的貓。
有冇Ching討論下
利申:貓奴
少少補充資料
v=BHEEdp79rIYhttps://m.youtube.com/watch?v=BHEEdp79rIY
算啦 喺連登講量子力學同喺支那講人權一樣 無乜人理
太蠢唔明
"放射性原子完全不可預測"

我覺得可能依家嘅科技預測唔到唔代表未來科技預測唔到

隨機概念係咪真係真正隨機?定係人類覺得係隨機,但係其實有方法計算同預測,只係依家科技未到位

係定下多重世界/無限世界前應該定下有冇真正嘅隨機
最後句利申同個theory有咩關係?
同佢原本想證明量子力學喺宏觀條件下唔完備冇關係
費事愛護動物撚入嚟搞事姐 其實用咩動物都得
冇錯
其實即使而家試幾多千萬次都會覺得係隨機
因為仲未有一個實質證據可以顯示到呢個世界所有野都係有定律而非隨機
通常講得呢句嘅先係最聰明
又或者可能有另一個平行時空 嗰度冇隨機呢個意識
因此佢哋觀察到人類打開同唔打開個盒 只係一個好普通嘅定律
其實個定律想講咩
質疑量子力學嘅唔完備
我都係算了
唔係話只要唔打開個盒 隻貓就係半生半死
但一有外來因素打開左 就只會得一個結局?
淨係小說成日見到攞黎用
科學上呢個定律有咩應用?
其實個例子好似係薛丁格覺得量子力學唔完備所以舉出嚟,用極端嘅例子講出量子力學嘅荒謬。不過後世成日搞錯個用意
OH
呢個唔係定律,係一個paradox. 係用嚟挑戰哥本哈根派嘅波函數collapse 嘅解釋。
所謂半生半死就係指機率
機率喺時間軸上就好易理解 (例如閃爍嘅燈)
喺執行軸上亦唔難(例如擲骰仔)
但當喺觀測軸上就好難形象化
不過其實原理都係一樣
https://www.youtube.com/watch?v=XayNKY944lY
依個見解我覺得合埋
Superposition of World Stage
同elelctron一樣

佢本身有幾個phase

但當你observe佢果陣就的返1個

大概就係當你solve咗佢之後會見到一個observable (生or死)
但係唔同時間solve會出唔同既observable
每個observable 出現既機率係50%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞