北海道地震停電証明日本絕對唔能夠全面電子貨幣化化

22 回覆
30 Like 0 Dislike

北海道停電,用不了電子貨幣

北海道發電站因地震造成損毀,整個北海道停電,需要一星期以上才能完全復修發電站的電力運作。許多便利店和超級市場在停電的狀況下照常營業,讓災民購買食品和日常用品。不過,習慣使用電子貨幣的災民,卻是有錢也買不到物資。

事源,一位北海道災民在匿名留言版上發文,講述自己處於極度糟糕的狀況。由於電子貨幣太方便,他平日基本上只用Apple Pay付款。最近甚至不帶銀包,身上近乎沒有現金。在9月6日凌晨3時,他感受到地震,接著就是餘震和停電。受驚的他打開雪櫃,發現只有牛奶和蛋黃醬。於是,急忙的走到便利店買物資。到達便利店時才發現,自己身上沒有現金,只有剩下62%電力的iPhone。他看著電話上Apple Pay的畫面,只能感到絕望。

除了這位災民,亦有不少災民在推特表示處於同一處境,身上沒有現金購買糧食。據說,部份7-11便利店有緊急電源,可以使用電子貨幣。不過,這次北海道停電引起網民熱議「日本不可能電子貨幣完全取代現金」。因為日本經常發生地震,隨之而來的停電會導致無法使用電子貨幣,所以現金還是不可取代的。

▼ 據經濟產業省於2015年的調查,日本國民使用電子貨幣結帳的比率較其他先進國低。
跟本就反智全面電子化
任何野一過量就適得其反
又唔見歐洲嗰邊玩>?
大陸仔剩係識得吹
另大邊廂
香港正引入FPS
另一邊廂
香港正引入FPS
大陸有trust issue
假銀紙
支那有天災仲同你比錢咩
入鋪頭搶啦
豪州即係邊度?
米國呢
電子貨幣始終只能作一個輔助
你岩,
日本嘅呢個問題係文明社會先至要擔心
米國=美國
Why not both?
一路以為米國=米字國旗既英國
豪洲=澳洲
英國多數用イギリス
連登仔:北海道地震停電買嘢仲要收錢?
便利店食人血饅頭
唔應該用日本呢個例子黎套用全世界到
電子貨幣可以做主流始終有佢原因
你買野比現金 由響銀包到拎出黎到比錢佢再找錢比你 中間出現既錯誤/意外可以好多(e.g 跌銀仔 找錯錢 帶唔夠錢)時間成本其實好貴
但Apple pay你就咁驗證完嘟一嘟就搞掂 可以慳番好多時間響排隊等埋單上面
天災人禍係會有 但如果因爲會發生天災人禍而唔繼續發展呢種技術 咁樣絕對係反智
支那寶只係電子支付既一種 唔應該因支那寶會搜集資料而唔去發展電子支付呢個技術
咁日本仔都唔係話反對發展同用apple pay,係話凡事都唔可以過度,留緊急現金好重要,同埋要兩者共存唔可以廢現金或者因為有e-payment就減少現金流通,佢地亦反對好似其他國家咁廢除大面額紙幣

Btw無咩天災無現金走得好前既瑞典都奶過野

而瑞典這個先進地方,竟然試過在星期六停電數小時,旅客在跳蚤市場逛了數小時,眼白白看着心頭好卻無法付款,突顯了無現金城市依賴電力、電訊網絡的缺點。

發展e-payment無問題,但有d經濟學家鼓吹廢現金全電子係先進表現,係正宗只諗效率唔考慮風險既做法,日本人係反對呢樣 我都認同,人類將自己既科技穩定諗得太理想,隨時一個太陽風暴搞掂晒,無後著就世界大亂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞