★[賺到盡]麥當勞:即日起開始「無飲管星期一」 店員將清空飲管箱

204 回覆
26 Like 407 Dislike
違反可持續發展咪違反環保囉
玩9啲職員

啱啱試咗,佢會照有杯蓋 ,飲筒問佢攞即有
唔派飲管就叫環保
咁個餐d包裝叫咩?
多撚餘 啲環保撚自盡就真係幫到地球唔小啦
X2
今日買早餐話無飲管日,
我話無飲管我唔識飲杯野,
之後都係俾我
執柒左佢最撚環保
其實之前班環保份子試過哂全港快餐
玩自備水杯/餐盒

M記係最唔就環保果個 死都要用個紙杯裝完叫你自己倒個自己個杯度
揀啲環保撚貼下堂先

痴撚線,為咗枝飲管就要人走埋冰
不如死撚咗去,連飯都唔撚洗食咪仲環保
冇晒人類一定冇浪費冇污染,啲海龜咪長命百歲

無錯啦,唔通環保只係香港人嘅責任?
香港有66%海上垃圾都係殘體包裝
咁點解要成日搞鳩香港市民?
點解環保團體唔去搵個源頭減浪費減污染?

個個喺counter補返啲膠袋杯蓋飲管,搞到攞餐需時更長
起因就係班環保撚搞屎棍
居然可以反過來怪責你,唔想等就自己帶
明明本來就唔需要等,點解變咗我嘅責任?

仲有,唔洗成日話你唔同意就應該罷食M記
其實好多反對嘅人唔係因為想幫襯M記時有飲管
好多反對嘅人可能已經冇食M記好耐
佢地出聲只係唔想俾班環保撚搶晒話語權,令依啲ON9措施漫延去其他餐廳

你班環保撚想返石器時代冇問題
但點解要迫全世界陪你倒退?
最撚好笑係日日提倡減廢個啲環保團體自己又有冇身體力行呀?
定係日日喺office開住冷氣要求小市民禁膠袋禁飲管?

環保撚最搞笑就係一邊不停指責反環保措施嘅人自私
但開口埋口啲理據全部都由「我」出發
「我」冇用飲管好耐
「我」唔介意牙齒撞冰
「我」覺得唔用飲管都唔洗死
因為「我」習慣唔用
所以你都應該要習慣唔用

點解M記要實行?
可以企喺道德高地,又可以減成本,仲得到一班環保撚吹奏,何樂不為?
M記覺得最好乜都唔洗供應添
餐盤餐具紙杯飲管全部顧客自備,慳返唔少
就算啲人要攞都係麻煩班基層員工,又有成班環保撚護航做免費打手
不如問下點解M記會唔想實行好過啦
其實之前班環保份子試過哂全港快餐
玩自備水杯/餐盒

M記係最唔就環保果個 死都要用個紙杯裝完叫你自己倒自己個杯度
岩先去食玉子將軍漢堡 好在想飲熱啡 如果唔係都唔知點算
拎就有
班濕鳩環保撚只係將一個由客自己去做嘅動作
變成由個客去問就有
最終結果只係麻煩咗班前線同埋啲客
良心企業
我會拎多幾包茄汁返屋企扔撚左佢
杯葛囉 夠膽唔好食呀香港人
真實M記外賣情況
我:俾支飲管唔該
M:今日「無飲管日」冇飲管
M: 杯嘢外賣要唔要膠袋呀?
我:#(($*#()*$)(#*$
跟本放飲管係個箱度 你要就拎 唔要就唔拎就係最環保既方法
你想啲人支持環保 咪說服啲人唔用飲管就咁飲囉
而唔係為需要飲管既人製造麻煩
只會令佢地對環保依個觀念反感
等睇 店員俾廢老/支蝗暴打,廢老話"你恰鳩我!想唔俾我"
今日同同事去叫外賣問員工拎兩支飲管

之後個員工發夢又唔遞好d

我地未拎到個佢已經放手跌哂兩支落地

唯有問佢拎多兩支走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞