(多圖)而家啲畫畫ig好撚好賺

903 回覆
3155 Like 29 Dislike
小弟第一次出post,寫得唔好麻煩各位巴打提點提點

話說我一直有留意香港本土嘅藝術創作,咁有一次就咁啱見到由write.bymymind 畫嘅圖(右)同自己一直睇開嘅ig創作風格(左,followers係右邊嘅兩倍)好相似

於是引起咗我覺得佢有抄襲成分嘅懷疑,對佢展開咗激烈嘅調查

然後發現
佢大部分圖都係抄襲嘅,但就標榜自己係原創,仲叫人唔好偷佢啲圖同抄佢啲畫 ,以下係佢ig info嘅聲明:

但係,佢大部分嘅圖都係抄pinterest嘅仲有其他search都search到嘅圖

佢都警告人唔可以抄佢同翻印佢啲圖

而俾人揭發咗就死口唔認,啲態度仲好撚差

重點係,佢咁樣鳩吓抄吓,再印出嚟賣,月入輕鬆$6000 ,事關佢有四間格仔鋪,又好多小學雞初中生鍾意買佢啲野,15歲就月入6000 ,遲啲分店開得越嚟越多分分鐘賺到傻 ,叫我地呢啲朝九晚五做生做死嘅點定得順 ,我又唔似啲連登仔月入30萬
以下係佢拎啲抄襲圖賣嘅證據:

而點解我會知,係因為有好多人爆料

仲有人話佢態度差又扮冇haters ,臭閪港女性格

我會忍唔住出post係因為自己都係從事藝術創作,對於抄襲呢樣野極之反感 ,仲要用作商業用途,極自私完全唔理原創者嘅感受。已經有人dm鬧佢唔好咁做但佢完全無視仲繼續出story sell野賣野,唯有po上連登搞大佢逼佢停 。輕鬆抄完人地辛苦諗同畫出嚟嘅野,自己就完全唔洗用腦都賺到笑,希望大家唔好幫襯佢(雖然我知大家唔會)同埋可以幫手report佢,等佢可以停哂啲格仔咩都經營唔到

最後,奉上純情學生妹一張
香港好多「插畫」ig都係差唔多嘅內容
講啲阿媽係女人嘅嘢
就好多人like
推到收皮
對唔住絲打 我驚唔po多圖俾人屌唔夠圖
仲有嗰啲寫字ig
係寫得幾靚嘅
不過好多都一式一樣
推到佢永不超生
樓主好波
窮啊巴打

香港需要高汁插畫
阿媽係女人嘅doodle 太多
支持
睇相就知條女係西女人格
留名
多謝幫推 抄襲撚死全家
人無恥則無敵...

畫圖要reference正常
描圖真係毫無誠意
有心係創作行業發展唔係咁
如果要賺錢的話做第二行咪仲好
厚顏無恥,夠賤格就會搵到錢
無奈嘅係鍾意阿媽係女人doodle嘅人都太多
未經人同意抄/唔列明出處.無品
抄到咁明顯.on9
咁明顯都唔認.on9過on9
班讀者一日唔改變鍾意共鳴圖嘅心態,就呢世都唔會有高質插畫ig
推 真係炒得太多好明顯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞