[巧叻叻牙]理財「應使則使」 劉鳴煒:10歲生日收10萬現金,全部存銀行

86 回覆
6 Like 185 Dislike
今晚播出的港台電視節目《講錢。講呢啲》,邀請青年發展委員會副主席、華人置業主席劉鳴煒訪問。主持任美貞問,當一個人金錢多得花不完,理財目的何在?劉鳴煒說,理財可以是個人紀律的延伸,沒有人希望身家「少咗幾個零」:「當你有細路仔、有屋企人、有想照顧的人,自然會想慢慢增值。」

劉鳴煒在節目中提到,家庭教育教曉自己「應使則使,應慳則慳」。他記得10歲生日當天,父母給他10萬元現金,他此後半年一元也沒花過,只是天天或隔日在數鈔票,最後存進與母親開設的聯名戶口。他說,當年不懂投資,但至少知道不應該亂花錢。

他強調不喜歡炒炒賣賣,投資計劃短則3年,長的可達7年、10年。他又分享自己「輸得最慘一次」,是2000年左右未及脫離科網泡沫,在歐美市場損手,雖然沒有變「牆紙」,事後會反省為何察覺不到:「金融史是有教育意義的,人性會不斷重覆。」

https://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20180829/s00001/1535548509638
只是天天或隔日在數鈔票
因為有零用錢每月唔知幾多萬
梗係唔洗用個10萬啦
仲可以同媽媽講儲錢大計
老母即刻開心到送多幾千萬比我玩呀

所以俾le班離地撚搞香港有咩辦法唔衰
我10歲10蚊都冇收過
同我講十萬仲要佢細個個時
計埋通漲依家
10歲老豆老母蛋糕都冇個, 仲有利士
佢個年紀十萬其實話係今日一球都唔過份

如果個天跌一球俾我,我都可以好生性儲起佢
10萬利事錢
每年
做生做死 儲一年都唔一定有10萬蚊.....
講出黎仲好似若無其事咁 離地到
當時文職工作三,四千蚊左右

海濱花園兩房單位五十萬元
廢柴
姐係幾百萬...點洗得哂啊
戇撚鳩
想當年我生日都係最多一百蚊利是咁大把
我一樣都係只是天天或隔日在數鈔票
數同一張鈔票
離地到上月球!
好勵志啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞