一人一個做人處事應有嘅態度

72 回覆
138 Like 9 Dislike
我先
1) 唔好亂應承人,應承得就一定要去做
2) 唔好怕蝕底,幫到人就去幫,但又唔好比人長期利用/搵笨,要拎個平衡
3) 盡量唔唸人地點睇自己,做好自己就算,希望可以長期保持到心理係嗰harmony, peaceful嘅狀態,等自己開心啲,唔知有無人明
No pain no gain
要付出先有收穫
正氣
連登少有咁有正氣post
港式謬誤,無ot等於無返工,無行到腳斷等於無去旅行

do smart gain smart
連登正氣師
守時、遵守承諾
you give me trouble, I give you double!
No pain no gain我會唸係講做gym喎,唔付出肌肉唔酸痛,又點有gain可以變大隻仔呢
估唔到你會唸到返工去旅行
因為小弟讀緊U就快出黎做野,想請教下各位巴打絲打有咩人生經歷態度係應該有,等自己無咁容易撞板,人緣好啲,自己又可以開心啲
請指教
萬事小心,出到去做野,唔好咁有性格,唔係好易撞板
唔洗太介意人地點睇自己
因為總有人會唔滿意
雞翼事件,科大hall 3 道歉聲明下反屌小店「鋪頭做唔掂生意發人爛咋」「你贊助我就一定要?」
https://lih.kg/bxMGnS

如果出黎咁做野法,就一定死得
守時我都好同意
有時候真係遲到,我都會say曬sorry同早少少同朋友講定,講埋大約遲幾多,同而家去到邊,等朋友都有個心理預備我幾點到
同埋會記住我遲過佢到,下次佢遲到,我會提返自己都自己都係咁
呢個真係好同意 成日唸人點睇自己會好累,同埋又控制唔到人地點唸,所以都係做好自己,過到自己個關就算
收到
痴線 希望個Timothy係假膠,人地見你大學生比sponsor你,你拎貨前先話唔要,浪費晒人一番心機,仲要毫無悔意
if you good at something, you never do it for free
真心對人 特別係虛偽嘅人
我自己嘅態度就係唔對愛護自己嘅人講大話(家人、情人、朋友)

首先當然係因為珍惜佢地
其次,信任要慢慢建立,但破壞就只係一瞬間
第三,我自己都唔鐘意俾人呃嘅感覺,己所不欲勿施於人

不過其實就算唔係以上3種關係,我都一樣唔呃人,已經成為左習慣,真係會講唔出口

而家係99%誠實,淨返1%係詐病射波

另外對人誠實對自己都要誠實,好多野唔好自己呃自己

不過依樣野對出社會有冇幫助就見仁見智啦
憑良心做決定
唔好做班長
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞