海洋中嘅「無底洞」,啲海水究竟去晒邊?

254 回覆
18 Like 354 Dislike
響世界各地都有大大小小唔同嘅呢一類洞穴,小弟未親身見過,但我覺得好神秘
[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2018/08/24/231342_82166ae9b521e76bcf2406437c95ed2f.png[img]
[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2018/08/24/231343_6486ceb08a6e6470a0f2e10d844a4596.png[img]

回應你嘅圖例
https://youtu.be/uQITWbAaDx0
因為Dean’s Blue Hole (~200m)同旁邊個海床深度差距太大
光無辦法照到洞底
(簡單黎講,陽光最盡只可以照到二百米水深)
所以先令人有錯覺認為佢深不見底

你其餘兩幅圖都已經有人回覆你
係當水塘儲水量過多
水位高出某個高度時嘅排水口

你舉出黎嘅圖例
只有Dean’s Blue Hole 個幾張比較相關

而會引起好多人有同你有一樣嘅疑問(即主題)
一般都係係河面發生
會見到有一個位置有個旋渦不斷將流經嘅物件卷入水底
因為河比海洋淺,比湖水流較急
河底嘅雜物(石、枯木等等)會阻擋河水流過
因為河面流速快過河底而形成亂流
當物件去到水底會比河底水流帶走
一般都係自然物件,所以就算你見到佢浮番上水面都未必認得
海可能都會發生但應該好小可會比人影得到

而仲有冇咁貼近你所指嘅情況係海邊嘅海蝕洞
浪/潮打埋黎,明明水位唔高都會係個洞入面噴水出黎
呢個就好顯而易見
就係洞口另一面高度較低
海水可以係個一面進入
好似經過水管咁再係第二面湧出

最後回覆番個主題
係海洋中嘅無底洞,啲海水當然喺係個海入面
話on9個啲又唔解釋
樓主真人幾歲?
睇圖已經覺得好撚驚
你使唔使係咁po圖呀 同一張貼百鳩幾次 你當我地盲閪定點呀?戇鳩仔
呢個位係兩種洋流既交匯處, 因為成分完全唔同所以令兩者唔可以融合形成既狀態
兩邊連波浪都唔同方向

利申: 好耐之前睇過既資料
想問條友點先可以潛水到潛咁耐
好似連氧氣筒都唔洗
水塘果個叫reservoir overflow,將水塘多左既水排去下游

連登真係好多細蚊仔搞事,認真討論係冇可能
2012年已經潛到10908米
好好笑 樓主一路陶醉緊d相,但每一個回覆都係大巴大巴車落樓主到
有人咪落撚過囉
成日都講既 挑戰者深淵 咪係用潛艇搵出黎
係咪呢啲位其實好危險

因為啲水流多又亂?
樓主問人野問到寸撚柒柒咁
樓豬好明顯啱啱睇完地心探險記做暑期閱讀報告,做做吓忽發奇想上嚟鳩up
點解你又唔問點解會有瀑布?
d水唔會落完架咩?
以我鳩估,其實好似U 型湖咁,香港 a 湖 可以通去美國 b 湖
湯告魯斯上集未入過囉
可能佢有一邊位有水入,依個係出水
樓主點知無底?????
兒登已死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞