今日10蚊9件麥樂雞 食唔哂可以點煮?

106 回覆
173 Like 19 Dislike
係咪12點前仲有
避風塘麥樂雞
連埋 #89果位巴打一次過覆,其實唔太好味,因為麥樂雞本身個層粉都算厚,所以好難入到味,d椒鹽味落唔到雞入面,麥樂雞應該適合配有汁嘅菜式好d。

一般嘅椒鹽雞/豬扒,我都會用胡椒粉/匙油同適量嘅鹽醃返起碼20分鐘先再撈粉落去半煎炸,呢度煮熟哂都ok,咁個件野炸起左已經會有小小嘅椒鹽味

跟住就係用個鑊炒d配菜,我個人黎講必備嘅就係蒜、洋蔥同辣椒,幾多就睇你想要幾重味/辣,跟住就係青紅椒(optional)

細火至中火爆香蒜同辣椒先,再加d洋蔥/同青紅椒炒,d野乾身左就可以落返之前炸好嘅雞/豬(麥樂雞)落去一齊轉大火炒,然後落返d鹽同胡椒粉落去邊炒邊落味,我阿媽就唔鍾意落鹽,佢用鹽焗雞粉黎落味話啱味d,我就覺得太咸,用鹽好d。煮到熱辣辣就上得菜。
正評畀#104位巴打 好認真好詳細
咕嚕一定最好食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞