【有片】Wall Street Journal整咗個4分鐘短片,講解新疆集中營嘅現況

70 回覆
103 Like 4 Dislike
Video: https://www.wsj.com/video/life-inside-china-re-education-camps/23B07DC7-76DC-4180-8033-20942D501BFF.html?mod=trending_now_video_1
“Life Inside China's 'Re-Education' Camps”
真心癡撚線
5am起身
唱2-4小時強迫唱紅歌
逼睇維穩電影,政治宣傳電影
被人盤問:「呢個世界冇神,點解你有宗教信仰?」
幾廿人住一間細房,廁所都係嗰間房裏面
一日淨係畀食一個椰菜
唔畀講嘢
有個仲話畀人綁咗喺張鐵凳到幾日,閉關
幾乎每一個被訪問嘅中國境外維吾爾族人都有至少一個朋友或親人被消失

依家仲有消息話啲集中營(中國叫佢哋做「教育營」)擴建緊
我屌
中囯呢個鬼國幾時瓦解
一開始果把聲係咩人嚟 係裏面既人爆料
睇落去
個主持話係傳譯員翻譯個曾被入營嘅新疆人
好似幾正
兩大毒瘤互片WFC
直接喺大灣區起「香港同胞再教育營」
問題係中國依家壓住嚟打維吾爾
敵人嘅敵人...
LM
等緊 casus belli
救完佢地 我係咪唔駛返工?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞