fg返工有咩潛規則一定要識

228 回覆
27 Like 71 Dislike
道歉時要露出胸部
冇腦都唔會問啦
唔一定要講自己工作嘅
平時多啲主動俾下笑容打下招呼都ok 架啦
最慘係自己唔識講野咁對住佢地
每日都係點下頭笑下咁
唔係架 d intern/ fg真係會問架
識你第一日就會問埋你讀邊間u邊間中學幾歲住邊租定買
利申 俾人問過
所以話,唔撚鳩下d intern仔點對得住自己
咁返第一日如果一齊lunch有咩野講
搞training?
出黎做野開始覺得啲人好似都有心計
試下諗啲藉口買啲零食返去share
Share 嘅時候順便同佢地傾兩句問下佢地平時鍾意食乜
唔使擔心 你啲同事實大把野問你
但係做最低層果個真係唔知邊d野先係自己做,要點推好?
其他部門好中意話你上手都會咁做架,所以你都要咁做返,但問返上司話其實係佢地自己做返
食飯講是非留意身邊有無同公司嘅人
Email 推job, cc 你上司
了解老闆喜好同性格
反而係d同事會係咁問
自己上哂岸問個fg住邊區咩樓,買樓未,屋企人做咩職業,洗唔洗比家用,比幾多
頂!第一日返工咋 人工都未有呀 屌
會好醒,打電話/親身過黎叫你做
坐老闆車記得坐後面
唔緊要,照send email話收到佢request但你做唔到
必要時擺埋你上司上枱(當然要com好先),cc 埋對家上司,叫上面拆掂佢
如果真係唔係你department嘅job,你上司一定會幫你,因為你用咗時間幫對家即係少咗時間做你上司畀你嘅野
1.時刻記住你嘅角色係 “受人錢財替人消災”,你有責任主動諗吓點解決問題/完成個task。唔好下下step one就問人要點做
2.諗完就先同上司交代聲你打算點做,如咪好易唔啱佢口味而白做(尤其初入職)。同埋行動前攞佢認同表示你視佢為上司,佢以後都會放心好多 知你唔會亂行動。
3. 每日(official)放工前一個鐘同上司彙報今日進展如何。如果上司個樣好忙都唔緊要,佢真係忙自然會叫你再揾時間講,起碼俾佢知你有交帶+等佢記得要supervise你。
4. 同事幾frd都好始終係同事,有心事留番同其他frd講啦
第一日唔好帶飯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞