[求解讀]香港01:告別雙重國籍 做個真正香港人!

47 回覆
0 Like 45 Dislike
屌,點都唔放棄BNO, 咪等你廢我中國國籍,一廢我自動拎居英權
世澤:

唔再容忍 雙重國籍 :香港01社論係反映習系立場至好

香港01嘅社論,不嬲都亂寫,之前我有鬧過電子煙加熱煙亂寫一通,但香港01喺8月9日嘅社論,提出告別 雙重國籍 ,雖然話美國有州國籍同美國聯邦國籍係亂寫,但香港01社論如果係反映習系立場,隨時BNO平權係得到中方同意都唔奇。

老屈 雙重國籍 根本係混帳

其實最早提出結束老屈BNO 雙重國籍 果個係我,我喺2014年已經咁講,仲要喺《香港經濟日報》咁講,因為無論點都好,BNO都係法理上效忠英國嘅國籍,你硬屈 雙重國籍 都唔會令依家仲持有BNO嘅人效忠中國,咁又何必呢?所以我嘅睇法好簡單,如果香港01嘅倡議係反映習系立場嘅話,咁唔該快啲人大常委會做嘢,利用人大釋法,宣布現有仍然持有有效BNO嘅香港人,都會立即失去中國國籍,不論有否持有特區護照,如果因此失去中國國籍嘅人,要攞番中國國籍,就只能夠做特快歸化,但要必須宣誓效忠中國,同埋喺寬限期內完成退出英國國籍嘅手續,咁樣就可以解決好多問題。無持有有效BNO,佢地都要出示文件證明佢地完成退出英國國籍程序,至可以攞番特區護照。當然,我呢個提議,本身有我嘅考慮,但當中嘅技術細節,我只會稍後喺會員版講,免費又有熱普城、澳門嚟用VPN嘅仆街喺度想偷料嘞。

香港01果一系列香港公民倡議,睇嚟係習系嘅諗法,如果習系係誠心解決BNO問題,並且最終推動到BNO平權,我係唔介意只係就呢個議題,同習系相關人等交流,都係果句,我立場係十分之簡單,就係香港人應該有選擇國籍嘅權利,唔想做中國人嘅,就應該俾佢唔做中國人,好想做中國人嘅,佢唔迫人做中國人嘅話,我都唔反對佢走去做中國人,佢自己承擔番應有後果就得。呢個係南洋華人一直以嚟嘅清晰睇法,係香港啲土共一直都混淆視聽,無人認真留意過我講嘅立場同邏輯喺邊。

如果中國主動結束BNO 雙重國籍 混帳局面,同埋俾因BN(HK)A 1990嘅人承認佢地嘅英國國籍,並立即踢走佢地嘅中國國籍,其實香港國籍問題就會大致上合理化咗好多,只不過,習近平真係會做嗎?我好懷疑。

https://martinoei.com/article/20686/唔再容忍-雙重國籍-:香港01社論係反映習系立場至
會有一半人走咗
係就快,無BNO可唔可以放棄埋??

做無國籍人士算
到時先算
好呀好呀,我一日唔放棄外國身份,你咪踢我走囉,有咁遠踢咁遠仲好
BN(O)s without other nationalities or citizenship are able to register as British citizens under the Borders, Citizenship and Immigration Act 2009.
總括而言,係開放公民俾全中國人申請
除左想搞bno 外
想搞一個港獨替代品出黎?

共黨會情願折磨死你
真係攪 我支持習大大永續稱帝呀
BNO: 告別雙重國籍 做個真正英國人
佢係要留返大家係支那 放你去英國咪同佢班高官子女爭資源
在內地,當局只容許「一人一國籍」。《國籍法》第九條列明,「定居外國的中國公民 ,自願加入或取得外國國籍的,即自動喪失中國國籍
BNO 立即平權
錯 係香港永久性居民同香港居民之上
加個中國香港公民包含
會變成點?
內地法邊適用於香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞