[遺傳學]關於混血基因

32 回覆
0 Like 5 Dislike
父母遺傳比仔女嘅基因係咪唔一定各佔一半
如果係,咁兩個唔同人種嘅男女生出嚟嘅下一代嘅外表特徵係咪會大致上符合個基因比例

即係例如一個黑佬(純種)同一個鬼婆生咗一男一女
假設個女外表似6成白4成黑,個仔就相反似老豆,6成黑4成白
咁係咪代表去到做DNA test結果都係大概都係呢個比例
聽講外表黎自老豆,智商黎自丫媽
好似唔係 上yt睇過下 23 and me 個d分析比例 隨左雙胞胎比例差唔多 其他好似係隨機分配咁 利申:9 up
白人既特徵多數係recessive, 黑人既多數係dominant,所以黑溝白多數會似黑人,如果唔係美國點會有one drop rule

奧巴馬老豆老母

奧巴馬

Heidi Klum

Heidi Klum d仔女,有一個係同前夫生

膚色由好多組基因決定
好少父母嘅gene係100%白人/100%黑人,所以個仔嘅gene combination 有好多可能性
應該係話控制皮膚色素嘅基因係incomplete dominance
所以唔會得黑白兩種膚色而係spectrum
有分顯性基因同隱性基因架
唔一定

佢地嘅老豆係津巴布韋人,老母係白人
但家姐似老母多d

其實奧巴馬同肯尼亞黑人外表上都已經差好遠,只不過黑人嘅特徵比較顯眼,所以令人感覺混血嘅似黑人多d
one drop rule就更加唔關事 Meghan個樣冇乜黑人輪廓,膚色同曬黑咗嘅南歐人差唔多,咪一樣比班白人捉住果少少黑人血統唔放 更加莫講以前美國白人幾睇唔起黑人,點會接受有黑人血統嘅成為自己友
即係世世代代係歐洲嘅白人都唔一定100%白,而係中非鄉下地方嘅黑人都唔一定100%黑?
條女純粹係個鼻高d,其他邊忽似白人?
Megan就更加係成個樣都唔係白人喎,反而得膚色係似tanned左既白人
陳凱琳d 基因點計出來?
首先, 父母的確係約莫一人一般咁提供基因物質... 粒線體就全部阿媽嘅。

至於外表嘅遺傳就複雜好多, 有興趣嘅讀個本科再自己睇吓書或者會明啲嘅...
唔算係似白人嘅
但係更加唔似一個非洲黑人囉

至於Meghan唔講嘅話我會以為係中南美d拉丁人,而拉丁人大部分血統上都係以西班牙人為主
即係無論外表係似邊個多d
一個純黑同一個純白生出嚟嘅子女,驗DNA結果都係約莫半黑半白?
其實黑人之中本身都有一批高鼻深目膚色淺既人,例如Uganda既Tutsi
其實基因喺種族之間並唔係分得咁清楚,你呢啲問題係學識之後,一係唔會問,要問就要做好多研究......
LM,利申俾好多人話似南亞仔
同問樓主關於亞洲人
遺傳學真係幾有趣 LM
不過Tutsi本身唔係種族上嘅分類,而係歐洲殖民者根據外表同財富整出嚟嘅階級
佢細佬個樣仲南亞過佢自己
美x韓

係俾連登仔捉住唔放
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞