「完結香港基金?」建議在大嶼山東面填海2200公頃

27 回覆
6 Like 14 Dislike

根據「強化東大嶼都會」計劃,「團結香港基金」建議在大嶼山東面填海2200公頃,
相當於110個維園或半個九龍面積,料可為本港提供大型土地儲備,
提供25萬至40萬個新住宅單位,並容納70萬至110萬人口。

鄭李錦芬表示,擬填海區域位於大嶼山與港島之間,距離港島西區只有4公里,
接近中環核心商業區,亦可加強與新界西連接,加上鄰近大灣區,
可實現「一小時生活圈」概念。

https://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20180807/s00001/1533617745807
人地英國佬一早計劃好要起 係你共匪要人減筆直

而家建議個咁嘅野 如果交比港共政府去起

超支延期偷工減料最後沉落大海一條龍

起完到時一日可以增加到一千個名額一日比國內同胞
沉落海底
應該要3000億
咪由得佢吹囉
到時落實研究再算
個project 唔係差
唔可以全部否定

到落實左, 慨念同現實係差好遠

況且咁大project 真係起好發展起碼30年

我地要尊重言論自由
唔可以話唔比佢提出
燒光儲備
英國佬起就信得過

今日睇返沙中線,高鐵呢啲野得啖笑
今時今日,由港共政府搞咁大壇嘢
填海嗰啲地,陸沉應該快過回歸五十年
留名睇做價幾兆億
睇嚟貿易戰真係打殘咗中國,又要起大白象工程搵香港人搵單,屌
三跑本身千萬億已係痴線級貴
可以話比大家知
呢個都超硬資,至少五百億

又來一個
以三跑千五萬億仲要超資
呢個size再整個1.75倍赤鱲角
可能整個地真係已經要過三千億仲要人工升通脹
再加埋後續既鋪路,供水排水,公屋,交通同其他公營設施
呢單野無五,六千億都埋唔到
再加埋港共建設速度
成個新市鎮起到2047都得
跑道有人估要3千億埋單,呢個你話所有搞掂1萬億都唔奇
根本冇腦,一個天鴿式十號波足以令個島陸沉
只係拎返廿幾三十年前d計劃當自己
當年玫瑰園計劃係for 香港人.
呢壇係菊花園計劃. 送香港人終, 搞嚟俾13億支那人住.
睇有線話要4600億
真係起俾香港人住既, 幾多錢都唔緊要, 反正政府大把錢
問題係到時起完, 有幾多公屋居屋可以俾大家上樓先
同埋而家先話起, 起好睇怕都十幾年, 但而家已經好多人等緊屋住
你講條跑道定呢個計劃,政府計嘅加多80%差不多
英國佬做就屌哂鬼

自己做就點燒錢都得

但一定係超支 偷工減料 問題多多
我只係知入面做地基既人係咁講三跑仆街
當初又屌人埋地雷, 依家執人幾十年前口水尾當寶, 但又唔係抄足走去東施效顰, 再加埋依家嘅工程QC 同監管系統, 未計劃好我都落注係爛攤子收場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞