[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#20 不回推薦帖, 只做討論了

1001 回覆
22 Like 4 Dislike
咁應該換咩好
5000$左右21:9曲面係咪34uc79最好 我見佢畫質好似一般又唔夠曲
之前好似講過係假2k
2560 x 1080 = 1080p延伸到21:9

3440 x 1440 = 2k 1440p延伸到21:9

3840 x 1600 = 4K電影CUT上下黑邊

5120 x 2160 = 4k 延伸到21:9

34吋21:9我覺得最少都用3440 x 1440 但唔平
我拎黎打ps4同普通電腦game (無乜fps)係咪3440 x 1440 100hz 好過 2560 x 1080 144hz
即係eizo抵俾?
cs2730都有亮度色度均一性的補正技術
ps4應該唔支援21:9

我會揀3440 x 1440 100hz

100同144HZ 我覺得分別唔大
係啊但我平時用電腦覺得21:9方便d先諗住買 都預左一定有兩條黑邊
但有人話ps4 output一係1080p一係4k 用qhd反而會無咁清?
yes 1440p同ps4無點對點 所以唔清
咁睇來以我budget來講都係買1080p算
本身想買samsung新出個隻43吋32:10 但到左香港之後賣貴過美國台灣成2 3000港紙先諗21:9
Eizo color edge專業mon黎 點比
普通用家
旨在睇圖靚d
CG319X 一步到位
哪有錢
一步破產
Eizo睇圖唔會「靚d」,專業cal mon個point係準繩度同埋畫面一致
事實上cal完個感覺係會flat晒,尤其係唔用hood而keep住低光
之前 星河2080上半年 年度終結mon 係唔係入得手?
DELL個客服係咪一定要有個快速服務代碼先打得到?
黎緊10-12月好多正model 如果多budget等下先好啲
咁就等多陣啦 原本諗住有目標
點知追下post發現有好多正野 搞到1516
用緊XB 271HU答你,冇後悔個mon好靚,好少漏光,冇殘影
165hz 2k正
Xb271hu 港行又係賣6000蚊
我想問acer隻xb241H 大家點睇?
用緊k卡 未試過開g sync
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞