東華三院青年護理服務啓航計劃

16 回覆
0 Like 3 Dislike
青年護理服務啓航計劃
一. 計劃目的及簡介

有見於安老及復康服務單位之服務面對招聘困難及員工高齡化問題,由社會福利署資助東華三院推行青年護理服務啓航計劃 (「本計劃」),旨於為有志在社福界護理工作發展的青年人安排聘用和培訓,包括由政府資助他們就讀兩年兼讀課程,同時於不同的安老/復康服務單位擔任護理員或保健員之職位,工作與學習同步發展,讓青年人隨著個人職業路線圖發展事業。

二. 對象及名額

200位18-25歲、已完成中五或同等學歷的青年人

三. 計劃設計

青年護理服務啓航計劃

四. 訓練學院及課程

東華學院護理學院 健康科學文憑課程 (兼讀制)
開課日期:2018年8月25日
上課時間:逢星期六上課
上課地點:東華學院
備註1:學員可享用東華學院校內設施
備註2:成績優異及通過面試之學員,可銜接東華學院健康科學高級文憑或心理學高級文憑
備註3:完成計劃學員將獲社會福利署社福界登記護士訓練課程優先考慮

五. 實習機構
學員會被編配於東華、或其他非政府組織、或私營安老/復康服務單位工作兩年,機構與學員屬僱傭關係。第一年學員將聘任為「社康助理幹事」,負責院舍起居照顧員及活動助理工作,月薪由$10,670起。第二年考獲保健員資格的學員更可於單位內擢升為「社康幹事」,月薪由$12,820起。工作時間為每星期44小時(包括用膳時間),主要五天工作。

http://www.tungwahcsd.org/tc/our-services/youth-and-family-services/service-plans;news/6417/-

算唔算好 有冇人比d意見
責任大(佢跌親你疏忽),錢少,呢個我覺得真係好仆街.......不過如果你有愛心又唔介意屎尿既話咪做........
開曬學你先問
岩岩先係ig見到廣告
東大
不如直接去讀護士好過
人工高好多
點直接讀
樓主最後點 有冇讀到
最後巴打有冇讀
我唔係東華三院

不過都係類此既野
其他機構? 因為今年申請左準備讀 有冇咩可以分享下俾小弟聽
我嗰時入咗間比較忙既院舍
而且我仲要係男護理員
所以同啲阿姨都唔係太好相處
日日比人閒言閒語就少不了

如果你係嗰啲受唔到壓力
又自問唔係太醒目既人
你最好就有少少心理準備要日日俾啲阿姨屌
我都係男護 巴打介唔介意tg傾下

https://t.me/ehcj3leo20
屌 原來個post我開
冇啦 移埋民

睇返幾年前已經恍如隔世咁
巴打咁有緣搵返呢個post

我冇讀都祝你前程似錦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞