我為左錢,返緊份唔開心既工

108 回覆
79 Like 3 Dislike
巴打試下去打仗
好想搵到d可以有滿足感有動力去返嘅工
但放棄而家份工嘅機會成本又太大,而且根本摸唔清自己有咩目標
巴打多謝你 我已經轉左好多次工 無得再轉了
我成日係到諗 有錢就乜都做 依家賺多啲 將來拎啲錢去做啲鐘意既野 但長遠計劃永遠敵不過每一日既負面情緒 總次就每日返工都唔開心
咁去增值自己啦 搵野學搵書讀etc.
份工已經無野學 唔係等退休既話應該要走
留得耐 習慣舒服好快變老seafood
比我揀我會想返鄉下耕田
其實可以 你貪啫
我都係對長遠未來抱有d幻想先堅持做落去,日日係到諗以後有錢就可以自由d
如果無呢d幻想撐住我,真係唔知點先有動力去堅持每一日
Same
我連錢都無剩 其實都想增值 今年自修考左幾張paper 但讀完都係唔知有乜用 加人工囉
唉 聽日又要返工捱 訓先

樓主加油,共勉之
可能係 但你問我貪乜 我都唔知自己想要咩
加油啦巴打 共務之
貪"不變"
你應該試下去唔同地方返工 我之前儲落少少錢 而家返左大陸返工

朝9晚5 仲有2個鐘lunch+nap time 同唔洗ot 我覺得唔錯 舒服過香港 算係work life balance

我下個目的地係日本 已經考左N1 但仲好小心咁揀緊工 聽講揀本地公司做派遣員仲衰過香港

我下個目的地係日本
有興趣想聽下如何改變 應該點做好?
幾歲?
大陸人工少過香港?
巴打我都想做對可以周圍去既工 以前啲工有啲可以 但依家呢份就無了 我覺得周圍去既工簡直係視工作於娛樂
岩岩29 以前返工真係開心
有挑戰性 同事關係好
跟住你會問咁點解轉 其實我都好後悔
為左錢掛 但有啲野 自己想去追求
但到你得到手先知其實唔係自己想要
好多人抛低晒啲嘢去打仗 做義工 搵個新嘅方式生活 甚至加入邪教
唔觸發事件 就唔會變
有人草一世錢上一次珠峰
有人去做自殺客
方法其實好多
但唔會係唔使放棄安逸
我明 我真係明
窮到得返錢
俾個限期自己,唔跳comfort zone就成世都係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞