[mac撚]有冇人用緊粵語輸入

15 回覆
0 Like 0 Dislike
近排裝咗個OpenVanilla 用緊入面嘅粵語輸入
不過硬係覺得好難打(太標準 )
想搵啲好似chrome入面嘅google輸入法plugin或者ios個kaiboard咁易打嘅粵拼輸入法
有無人有推薦
Lm
速成
咩平台都係用 https://rime.im/
留名 google個輸入法真心好用
試用咗一陣,好似都係無kaiboard咁易鳩打
例如kaiboard打「zo」 或姐「jo」都會出到「咗」
「lan」/「nan」都出到「撚」
宜家唔得
可能tune下kui就得
研究緊

利申:打依個reply用咗我10分jung
open vanilla 再裝六哥個patch
我都用緊openvanilla
你有心機可以搞下個file
我自己加咗好多口語字同改咗下d拼音
例如aaqaz嗰d字全部copy多行改做j
我都用緊openvanilla
你有心機可以搞下個file
我自己加咗好多口語字同改咗下d拼音
例如z字頭嗰d字全部copy多行改做j
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞