IT界討論區:(34) IT狗圍爐叫春集中地 嚴禁acg毒撚

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
自膠 睇錯 ”其實關你乜事”
入左data果邊會唔會難d跳番出黎
好驚佢會叫你做d data maintenance
用vba做簡單野果d咁就算 好似學唔到野咁 如果到時轉番做傾requirement果邊會唔會有難度
off topic 幫自己問。 我以往係VBA 出身,至到用.net, python, 用 database. IT 出身既senior 都表示我既 OO code 寫得好,到IT水準。

自己唔係 IT出身,讀BBA, server, networking 方面較差。 可以點學多D。
自己唔係
上course考cert最直接
就算code狗都唔一定識
去到迷網既位
我既強項係寫business logic , OO, higher order function, sql 寫得靚
唔知點樣可以再上去

轉role做PM
唔駛寫code人工又高過P狗
做IT都好多方向
你宜家個問題其實係你揀好行邊條path未
我唔建議囉
本身skillset都冇specific方向
加埋infra我覺得會炒埋一碟然後唔知自己做乜好
睇錯以為你講 ”其實關你乜事”
我未來應該都係做中小型 system, automation, robotic, reporting 為主。
咁你係打算做development落去
定轉型做其他It field
development為主, 基本上我而家係hybrid, ba 都做埋
公司會唔會行devops?
我覺得infra野識少少就得
有咩infar野要學,有冇D keywords

香港先咁ON9日日CRUD
大陸都好多野玩啦
google d engineer其實好少係出面玩open source ge project
因為入面太多野玩
devops
樓上有飯錢車錢仲想點
我果間連假都唔撚比你 做到11,2點番屋企都當你正常
我覺得知道點放APPLICATION 上SERVER
咩係SERVER, PROXY, private IP , public IP,port
少少 user permission 已經好夠
咁點做devops
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞