[Switch] 八方旅人 Octopath Traveler 集中討論區 (3)

1001 回覆
16 Like 6 Dislike

《八方旅人》(日語:オクトパス トラベラー,英語:Octopath Traveler)是由史克威爾艾尼克斯和Acquire開發的電子角色扮演遊戲,預定於2018年7月13日在任天堂Switch平台發售。遊戲使用魔域幻境引擎4開發,畫面採用結合復古像素點陣與3DCG的風格,官方稱該風格為「HD-2D」。遊戲的故事發生在奧魯斯特拉(オルステラ)大陸,玩家需要扮演出身迥異,各懷絕技而又各有所求的八名旅人中其中一人,踏上他/她的旅途。

角色預告片:
https://youtu.be/jCaXSxYrrWM

香港官方網站:
http://www.nintendo.com.hk/switch/octopath_traveler/

日本官方網站:
http://www.jp.square-enix.com/octopathtraveler/sp/

常見問題

Q: 有無中文?
A: 截至出post一刻未有官方消息。

Q: 咁行日美歐版嘅分別係?
A: 遊戲內容係無分別,全部都包含所有語言,但係如果要繼承demo進度就要買返同demo一樣嘅版本啦

Q: 點樣轉遊戲語言做「日文」或「英文」?
A: 起Switch系統設定入面將系統語言轉做相應語言

Q: 接左啲支線任務去邊度睇返? 有無提示點解任務?
A: X掣 -> Journal -> R掣。 大部分支線都有幾種解任方法,遊戲內無直接提示,如果要我俾個提示你的話我會話: 善用角色技能

Q: 一開始揀個角色重唔重要?
A: 第一個角色要全破佢劇情後先可移出隊伍,所以最好揀個鍾意嘅。

Q: 有啲角色技能(Path Action) 效果差唔多,其實有咩分別?
A: 主要係分正道同邪道: 一個有等級限制; 一個唔限lv 但失敗會扣聲望值

Q: 有時會撞到隻貓(Cait), 打唔入又易逃走, 係咩來同點打?
A: 係肥料來架,打完收獲豐富。建議用魔法打,因為魔法唔會Miss。由於evasion值高,建議用多次連擊武器打佢。順帶一提舞女招奇異恩典(Bewildering Grace) 有機會加經,如果咁好彩出到加經就fat fat啦

Q: 睇敵人嘅Break弱點有咩技巧?
A:
必定係跟上圖順序排,所以如果見到左起第二弱點係槍,第一問號一定係劍

Q: 寶箱見到掂唔到要點算?
A: 鎖左嘅紫金箱要賊仔先開到。如果係見到但無路去到嘅... 周圍再細心揾下啦

Q: 點開第二職業?
A: 地圖上有啲好特別嘅野,入去「過左關」就開到
以下心得由山崎葵巴打編寫

角色職業簡介

神官: 全體回復魔法, 全體復活魔法火, 全體光屬魔法, 可以拉NPC入隊幫手打

學者: 全體攻擊魔法(火/冰/雷), 入戰鬥會睇穿全體敵人其中一個弱點, 亦都有技能可以開敵一人一個弱點
商人: 行路會隨機賺錢, 打怪可偷錢, 全體風魔法, 可用錢請傭兵攻擊, 可幫隊友補BP

劍士: 範圍劍, 千本槍(隨機敵人連擊槍技), 挑撥(引怪打自己), 可以幫低HP既隊友擋招
舞女: 攻擊, 魔攻Buff, 行動速度Buff, 全體暗魔法, 可誘惑NPC幫手打

藥師: 調藥(補血, 補SP, 補BP, 補狀態, 打屬性乜都有, 但要材料所以唔可以同神官比), 低SP單人復活術, 全體斧攻擊, 全體狀態盾

盜賊: 平時可偷NPC道具, 戰鬥中可偷道具, 出技可以吸HP或SP, 可以將自己一半SP分比隊友

獵人: 可以捉怪, 戰鬥中召怪幫手(有限次數), 全體弓攻擊

角色專屬全體技

神官: 光魔法

學者: 火, 冰, 雷魔法

商人: 風魔法+傭兵(例: 海賊-斧全體)

劍士: 劍+千本槍

舞女: 暗魔法

藥師: 斧+全體毒藥粉(屬性視材料而定)

盜賊: 冇

獵人: 弓+魔物(魔物種類決定武器, 有全體攻擊魔物)

見到對面有4, 5隻小怪的話其實只要對症下藥用剋佢既武器破防, 就可以清得好快
玩舞者玩過火而家ch2已經4x lv
搞到完全碾壓ch2啲boss
有無計刷左幾耐先有x100
100場都冇1場
開到x2x5都要還神架啦
呢隻係咪無中文?
我自問對 rpg 冇乜大興趣
不過如果呢隻有中文版
我諗我會有興趣買
想參考下大家,獵人副職用乜好?
睇下有冇足夠SP支援,冇就做賊,有就做戰士/武藝家
學者 同 醫師 配咩好 想盡量全攻型
打到中期發覺藥師係必落,範圍解DEBUFF真係太有用
My boy
建議如果想之後輕鬆過關3x-4x lv 就可以用舞者奧義比神官+神官元素反射盾過左魔大公(sorceress) + 占星(star seeker)先
因為魔大公d被動加好多魔攻, 然後主動技係3hit魔法
占星就有招比隊友每回合回2bp 好爽
我藥師+神官/神官+藥師
用條女雖然靚D,但係無得解DEBUFF真係好難打王
學者一定係隱藏職魔大公唔洗諗
我學者+舞女,有哂上屬攻BUFF+4屬攻
神官用大技做buff一下轟落去都唔小野
但魔大公六屬都齊哂
係最夾學者嫁
我未打到去魔大公呀
岩岩先開始打CH.3
我岩岩完哂CH.2 就打到魔大公
全部人血高過2900就可以go
反射流無腦
CH 2完就去打+1
出完兩隻職連CH4都係完全輾壓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞