越正面就越好運 越負面就越黑仔

95 回覆
367 Like 58 Dislike
心情差 好多時都無左判斷力 仲有大意
令唔好彩既事不停發生 但其實可以避免

試下下次心情差抑制住 遇到乜都努力諗下解決方法

例如心情差揾路可能會燥 揾得慢 不停兜 但冷靜果時就專心到 仲有唔會得個亂字 跟住踩....
Selection bias?
我係點樣都黑仔
正面既人淨係記得好運既事 唔記得黑仔既事
咪會好似好運d
幸存者偏差
同你相反

心情好會行衰運
心情差會行好運

e.g. 我每日都坐同一班巴士返工
如果我個日心情差 就算有塞車 架巴士都會早到 咁我就可以食埋個早餐先返工
如果我個日心情好 唔知點解就算冇塞車都會遲到 早餐食唔到又會遲返到公司
其實個杯一直只有半杯水,係睇你自己點睇姐
ed迷信野邊有解釋
吸引力法則
心境正面
最少可以令人少D將問題歸咎於運氣

點解部電腦永遠響Save之前死機?
會唔會係你既使用習慣唔好?
可能你部機廢/Window本身就廢
咁你可以勤力d Save避免重大悲劇
我調返轉
越好運越正面 越黑仔越負面
的確 人既氣場係會影響遇到既野 如果人生低潮個陣 氣場差 唔好以為個天會跌舊金比你 換句話說 保持正面開心 可以影響身邊同四圍既人
雖然我有同感 但之後會發現其實係自己放大咗個問題姐 先覺得黑仔
淡定有錢剩
屌 流嘅
行衰運頭頭碰著黑
行好運on99都賺到笑
Confirmation bias
小您老母幸運
作為一個正面嘅人,好運嘅事會比較多,原因可以分為思想上同行為上。

係思想上,好多事可以講成好運又得,唔好運又得。例如有時旺季買唔到平機票,正面嘅人會認為有位已經好好彩,但係負面嘅人著眼點會覺得買貴左。所以正面嘅人好運機會會比較高。

係行為上,正面嘅人通常比較積極解決問題。有時不幸嘅事發生左,正面嘅人好快就可以冷靜落黎,然後去解決件事,唔會比機會一個不幸引發另一個不幸。例如屋企個鬧鐘突然壞左,換個新嘅鬧鐘已經無事。若果成日諗住自己唔好運,而唔盡快換個新鬧鐘,結果返工/返學遲到,又引發另一種不幸。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞