各洲國家聯賽集中討論區

98 回覆
2 Like 10 Dislike
為咗 掠更多水令各成員國更加重視洲份盃賽以外嘅比賽,同埋令本來較少比賽嘅成員有更多比賽機會,國家聯賽嘅概念應運而生。嚟緊FIFA其中兩個分會:歐洲足協(UEFA)同中北美洲及加勒比海足協(CANCACAF)都會搞國家聯賽,大家點睇?
點解要睇國家聯賽?

嚟緊搞嗰兩個國家聯賽:UEFA Nations League同CONCACAF Nations League都會分別影響歐洲國家盃同美洲金盃嘅參賽資格。加上嚟緊FIFA世界排名嘅計分方法將會修改:

https://resources.fifa.com/image/upload/revision-of-the-fifa-coca-cola-world-ranking.pdf?cloudid=jgxjkdrj1jfwyunjbkha

其中國家聯賽嘅計分比重將會多過一般Friendly,所以可以期望國家聯賽嘅比賽會比平時嘅Friendly更加有競爭性
練多左夾多左 對世界/歐國/南美盃影響都幾大
但要睇點就聯賽
本身Friendly轉晒做國家聯賽比賽
就算打一輪都唔夠啦
中北美洲搞黎反而對墨西哥 美國呢D強隊冇乜好處

2018-19年歐洲國家聯賽(UEFA Nations League)

55個歐洲足協成員喺2018年1月24日已經抽晒籤

賽事分4個級別嘅League:League A, League B, League C, League D

League A, B每組包尾將會降落下一級。而League C因為Group 1得3隊,所以降班嘅除咗係Group 2,3,4嘅包尾外,仲會包括League C嘅最差第三名。

League B, C, D每組嘅第首名將會升一個級。而League A嘅小組首名將會再踢四強,由最佳首名對最差首名,同埋第二佳首名對第三佳首名,一場過由小組成續較佳者主場。決賽都係一場過,主場就抽籤決定。

點影響2020年歐洲國家盃?

2020年歐洲國家盃外圍賽將會喺踢晒國家聯賽嘅分組賽先抽籤。外圍賽將會分十組,五組5隊5組6隊,League A嘅小組首名將會編入5隊小組

歐洲國家盃外圍賽每組嘅首次名將會直接進入決賽週。剩低4隊將會由國家聯賽各級League各決出一隊晉級。每級League未能透過外圍賽擠身歐國盃決賽週中,而國家聯賽中成續最佳嗰四隊會住行主客制嘅淘汰賽,最後勝利者進入歐國盃決賽週。所以國家聯賽攞好成續係一個保險線,等本來外圍賽出局嘅隊伍有多個復活機會。
2018-19年歐洲國家聯賽同2020年歐洲國家盃嘅賽程表
League A整個四強賽階段都係通過抽籤響其中一國踢, 並非排名較佳踢主場

中北美洲及加勒比海國家聯賽(CONCACAF Nations League)

41個中北美洲及加勒比海足協嘅成員會參與,但危地馬拉俾FIFA ban咗,所以應該唔會2018-19年嘅CONCACAF Nations League

CONCACAF Nations League制度嘅promotion同外圍賽抽籤儀式:
https://www.youtube.com/watch?v=DzYIkCWAiRE

成個聯賽分League A, B, C。League A分4組,每組3隊。League B分4組,每組4隊。League C分4組,其中3組3隊,剩低一組有4隊。(喺41隊全部都會參加嘅情況之下

League B, C每組首名將會升班

League A, B每組包尾將會降班

League A每組小組首名又係會進入最後四強淘汰賽,爭奪最後冠軍

2018年世界盃中北美洲外圍賽最後一圈嘅六隊,即係墨西哥、哥斯達黎加、巴拿馬、洪都拉斯、美國、千里達,將會直接入League A。

其餘CONCACAF成員將會各踢四場外圍賽(主客各二)決定League A, B, C。

由於危地馬拉俾FIFA ban咗,所以今次嘅外圍賽將會得34隊參加。34隊先分4個Tier,Tier A同Tier D有8隊,Tier B同Tier C就會有9隊:

Tier A

Tier B

Tier C

Tier D

外圍賽賽程

想知點編嘅可以自己睇由37分開始睇

外圍賽最終排名將會決定League A, B, C

CONCACAF Nations League外圍賽頭十名將會晉身美洲金盃決賽週
你啱,搞亂咗歐國盃附加賽,而附加賽唔係主客制
如果長遠取代外圍賽係好事
可惜唔係
性質唔同
或者可以諗下其他洲可以點搞 (南美洲
國家聯賽最主要都係想令平時嘅友誼賽可觀性增加,同埋想逼啲小國多啲踢比賽,洲份盃賽個位只係誘因
https://www.uefa.com/uefanationsleague/video/videoid=2502798.html
段片解釋咗歐國盃附加賽點運作,係我懶,照copy wiki就算,自隊
歐洲國國聯賽賽程表
https://www.uefa.com/uefanationsleague/season=2019/matches/#/md/33527

時差關係,第一場比賽將會喺香港時間 6/9/2018 2200 舉行,戲碼係League D Group 1 嘅哈薩克對格魯吉亞
中北美洲及加勒比海國家聯賽賽程表
https://res.cloudinary.com/concacaf-production/image/upload/v1527266952/nationsleague-prod/assets/18_CNL_Q_Schedule.pdf

第一場外圍賽將會喺香港時間 7/9/2018 0400 舉行,戲碼係多米尼加對蘇里南
的確係,始終實力差太多
https://concacafnationsleague.com/en/article/concacaf-launches-new-ranking-index
呢度就有講一開始中北美洲個成員排名係點嚟
中北美洲點解冇美國既?

直入League A唔駛踢外圍賽分級
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞