[音響撚]音響Hifi討論區(4)

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
唔小心1001 o左
大家繼續討論

小弟再利申一次:
小弟公司副業係HEDD Audio 及 Sonarworks 香港代理,亦有做Room Acoustics Consultation 同 Acoustics Treatment。
其實我D客9成都係home studio或project studio多。
如果有相關討論我多數會利申多次。

我自己本身active passive hifi都玩。
剛才講緊隻後級

想問下12v Trigger係咪有分IN/OUT?
想開電腦時自動著DAC,但得12v Trigger OUT係咪無咩可能?
我都係玩下active passive咁, 不過無巴打你咁pro

六千蚊有咩DAC買 有XLR4 6.3?
電腦打機用 唔要求太多
如果用ACTIVE 喇叭係咪唔可以駁AMP?
打錯有源先係
算啦,一早揀左返唔到轉頭
之前其實有睇Genelec,不過好似上面師兄話成皮野一對喇叭有電流聲叫正常既話,真係好失望
其實我都有genelec 8030
但我個對十分正常
無電流聲
我唔知呀,有d師兄話好嚴重
我知一定有,但佢講到禁嚴重
anyway反正都用緊無源

有源仲要係Genelec已經係最少noise既setup,因為成個circuitry design佢打包
上面巴打個case個問題源頭係佢出面個analog chain一鑊粥咁
如果你用Genelec有DSP嗰批,用AES input,個noise floor一定within spec (83xx 82xx系列好似都係10dB 1m)
基本上係,就預你feed line level
當然有部份合併amp係有埋analog pre-out,咁你就可以由嗰度出俾active monitors
(其實多數個pre-out係俾人出去用後級推)
都唔係唔得,反正唔貴😂😂
其實唔一定架,你試過anaview + amphion先講啦,零noise!!!!
應該係,著機都係跟次序啦,安心D
結果都係買左無volume control
因為再諗諗下, 連dac都想換埋 XDDDDD
態度正確,DAC 唔駛貴,反正分別不大,或者分唔到
咁唔好買,直接換啦
個後級係俾av amp用
dac係俾8030用
兩set野黎
不過之前想部dac都可以駁埋部後級 XDDDD
真 越近耳仔越大分別
真,你兩部dac level matched 後blind test 分到先講啦,呵呵呵
平時無野做要試DAC時就咁試,兩部機level matched, 即係大細聲一樣,方法係play pink noise signal 然後用SPL Meter 度聲壓,然係用一個XLR 快轉盒轉DAC,要認真試就係
咁。如果無level matched, 咁多數大聲D o個部DAC 你會覺得好聲D!
私伙野,平時放o係度食塵多。
有客黎就用黎做2nd reference.
咁都要食塵
純好奇
9.2 聲道 av amp
想用bi amp,唔加後級係咪最多玩5.2.2?
正常野囉,如果你要有XLR 又要好的headamp, 買二手係抵。買全新的話不如買RME ADI2 PRO or DAC
adi2 pro都有諗過, 但堅貴
唔知非pro差幾遠
又或者teac部505又差幾遠
定還是好似之前你咁講, 分別唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞