IT界討論區:(33) IT狗圍爐叫春集中地 嚴禁acg毒撚

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
等睇巴打瘋狂幫人執手尾
關唔關我事
等睇你瘋狂執我手尾
好多屎要執
鬼叫依家勁多文職 20都無
普通文職工真係完全比人做爛市
應該唔關,因為我重睇到你個post
呢個問題其實幾時開始
對比programmer真係唔算爛市, 有ba grad文職都14k左右

一般fg p都係高少少渣,整體黎講好多工都係爛市
應該都係近5個post左右
之前D post頂盡都係問間公司伏唔伏,叫幾多錢,起碼都重有D正常討論
而家嘅post同校園台 體育台一樣垃圾
你去文職 post. 睇下
大把低到你唔信
聽聞文職公價好似12k-14k
唔敢講係唔係爛市
但對我黎講普通文職根本稱唔上係專業
依個價對比其他工種我覺得幾合理
有冇人聽過SPECTRA Technologies呢間公司?
自從我出現咗之後
攬住一齊死
依家pccw fg當一般17k 高得個少少........
低d既大家都見過啦,hk it真係cheap
你絕對係第一個
我認得你個名,連你人工都記得
不過你算正常架喇
一齊一邊吹奏IT狗一邊踩低呢行
人工呢家野一日冇自貼糧單一日都信唔過
一齊搞屎棍
不過講真
我講嗰份人工都低低哋
一定稱唔上係好更稱唔上係高

咁都有人狗衝
只能夠講句香港人永遠就係咁低質
淨係睇眼前利益

垃撚圾
hk it cheap又唔完全係
其實而家有唔少公司出得起錢都請唔到人
不過香港IT實在太畸型
有好多閪工閪價想請勁人
又有好多閪人想搵好工高價

八大連hd asso ive一年出產嘅fg,唔夠75個係勁人,請得落手嘅都唔夠200個
結果就搞到成個市場都畸型
原來係你帶頭嘅
你份工以non-fin界黎講一定係算高
如果你係都要搵外國比較,我只可以話如果香港IT人工唔係咁低,大把外資就唔會係香港請人,到時少左工就更加會做爛市
其實我覺得個問題係個range太闊
10k既copy and paste又叫IT 100k既r&d又叫IT
即係會計咁 會計員又叫會計 會計師又叫會計

不過人地有牌考 啲人無咁多幻想唔會諗自己hea下hea下都考到牌
IT就大把人發夢 link list都唔識寫就想高薪厚職
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞