係第一日語學過日文既各位請入

64 回覆
7 Like 2 Dislike
諗住黎緊會報初級班
乜都唔識
有睇過有巴絲推薦過李sir
想問下大家覺得邊個老師最好
奧田小姐或者藤武小姐又好唔好?
最緊要你自己勤力讀好d 50音佢
個人無咩discipline 所以先想報班 自學我實勁快放棄
考到n5都偷笑 仲要n3
讀緊,武藤小姐,幾好的
識唔識立林小姐
唔識啊
藤武小姐

Btw點解要開係神秘台
藤武小姐都係照書讀冇乜特別,btw佢教完頭3個月就會轉返香港人教
謝推介,玩緊
第一次開post 禁錯左
我決定報李sir算
我曾經係李sir學生
覺得佢好有熱心教學
但佢n3開始會教得好快
跟唔上你就會
n5 n4 跟李 sir 完全無問題
李 sir concept 好好
但去到 n3 你自己要有額外 materials 學
如果唔係真係等死

睇下你目標係點啦
想講到兩咀定係純粹動漫追星毒撚就算
唔洗點講野就揀第一日語啦
想現實吹得兩下就 pasona
多謝你既意見啊!
岩岩留左位報李sir
唔諗咁遠住 考左個N5 先
我都係有興趣想試下 又想搵個目標比自己唔好日日淨係識返工
唔好哂錢考N5
零基礎岩岩開始接觸日文留名,暫時背緊平假名50音

想背好50音之後報班,都諗緊第一定pasona,其實目標係識睇識聽,講就唔係話好大追求到好流利,咁多位巴絲有咩推薦?
第一日語考到n5好似有個進修基金cover返晒之前d學費 不過我冇考唔想晒時間去考
零基礎岩岩開始接觸日文留名,暫時背緊平假名50音

想背好50音之後報班,都諗緊第一定pasona,其實目標係識睇識聽,講就唔係話好大追求到好流利,咁多位巴絲有咩推薦?

其實不如以識睇做目標啦 ,係就第一啦,
曉得點講、又要曉得聽,第一可能真係幫唔到你 ,
聽既我諗第一學到5成啦,自己操嫁啦呢d,唔想咁辛苦就搵pasona, 一係自己睇多d綜藝,
只可以講大部份同學會話都唔好,所有同學n1,2,3面對既難題都係listening唔掂。當然好多同學係高分啞人士。
升到上 N3 一班得個一兩個追到好貼進度,講又流利,算係比較優秀。
但唔好有個觀念係n5 n4 課程係 full coverage,
我諗7-8成左右,n3自己諗啦,總之你當係興趣班好啦。
但往往果兩成要自己學呢令你開始追唔上n3,
自己又唔追番,日語能力考試僅僅合格/合格高分少少就係咁解。

李sir 我覺得係好熱心教學既老師,
我之前試過旺角分校其他老師,真係高下立見,
但李 sir 礙於學校課程時間,想教都教唔得哂全部,
簡單黎講類似我地中學會考補既 p chan 咁,
上堂好多notes抄、好充實既、
但可惜人要邊聽邊抄又要學到野真係唔易,
番屋企讀唔讀又一回事,
唔係個個同學咁有心讀,
所以大家學習上分水嶺好大。

我意見係興趣班行先啦,李sir幫到你愉快學習,
真係有心讀再算。
到你有心讀果下你就會知第一/ pasona學習模式有咩問題
始終學校無可能教識哂,自己都要幫自己補飛
可唔可以講多少少 pasona 係會話方面有咩優勢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞