[集思廣益]一齊搜集資料解構香港騙局(eg, 倫敦金, 傳銷, 假直銷, 層壓式會籍)

55 回覆
26 Like 0 Dislike
廣西 桂陽嗰啲 唔係咁嘅

https://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=25339143

自己睇

利申:奶過野
唔係運毒為實咩
有間公司叫 Amazing ,
係Amway個d傳銷商,不停sell你買Amway d product,有個frd join 過佢地之後搵唔到錢都走左,個時都比個frd 昆左幾千蚊
Herbalife 香港仲多唔多人做?
呢類香港都好多 我都有比人sell過
諗住疲勞轟炸我加舌戰群膠
我朋友好似交左幾雞野但乜都無變到
呢類型野告就實告唔入
NX SkiX?
無強積金同一國兩制
this is hong kong
成個臭港都係騙局
推推。

有fd去蒲頭島食飯, 然後有 Amway (安利)的人sale.

安利轉左用 Amway Queen, 扮賣廚具用品, 當然實質上大同小異, 個名臭到咁。
咁多稅咩
有冇人試過大馬MBI?有鄰居中左
一定要開名
等其他中左伏嘅開google 會search 到
我試過比人sell course 人生課程果類
本身就食飯 個朋友問我介唔介意叫個朋友一齊黎
咁我唔介意
之後就由夜晚7點sell到12點 兩個男夾我一個女
其實頭2個鐘普通食飯咁 之後黎料sell我
問佢有咩資料比我 佢話公開左無神秘感
咁我話考慮下先 就話我無決心去改變
我講我對自己而家生活既想法做法好滿意
朋友個導師係度話我應該要去改變 做得更好
我話乜乜乜 佢就會話我無決心無行動力 係度踩我
Loop左3個鐘
臨尾夜啦 個餐廳都要last order
我開始語氣都重話要走
之後就放走左我

其實我唔可以話啲course 無用
我個朋友係好似自信左既
但係佢咁sell我都係唔舒服
有咩自個呀講真,只係比人洗左腦幫人地做sales,呢d咁容易比人洗腦既人本身就係個d自信心低落,無自我認同,容易比人說三道四就上曬電以為自己搵到真理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞