自學物理有冇可能

33 回覆
8 Like 10 Dislike
小弟我由細到大都對唔同既星星,行星,太陽系等天文知識都好有興趣
但因為細個唔識野,以為讀business就搵到錢
而走左去讀business, 中學到大學都係讀business

對於天文學,一定要有物理既認識
但我對於science既知識只有form 3既phy chem bio.
不過我中學時有學過m2 都叫有小小認識數學既野 不過應該係皮毛

我想問下,如果我想自學物理,可以點入手
我有諗過由高中既物理自學,我諗自己睇個d教科書應該唔同太難

利申:數底尚算ok,中學讀m2都ok既
MIT Open Courseware
中學phy對天文好少關事,都係得circular motion 關關地事,但好多時都唔係circular motion,係橢圓形
我建議你學識力學果part,再學activation energy ,先再睇其他書會好d
利申:dse phy
絕對得,識0-9,a-z 呢幾十個字就搞掂
由dse學起
走圖書館搵書睇
但大學讀science or physics 唔係要求要有修相關學科先讀得既咩
year 1 既concept係由0開始教起?
睇YouTube算啦
我覺得中學physics好難

利申 讀到虛脫先得5*
去sit堂囉
呢個正
由低到高level都有
重有啲係有得考試拎cert
樓主有心可以睇下
一年級嘅書加Google YouTube Wikipedia入手絕對夠
DSE嗰啲無謂哂時間
唔係程度問題 而係內容問題
成個章節教嘅嘢 你是但搵幾條片睇已經學到
year 1不嬲都由弱智野教起
sem1嗰啲通常鳩鳩下,明明學過嘅野佔8成
不過對於未學過就啱啱好
有曬所有concept
Coursea or Edx
有Year 1 cosmology courses
要證書就要比錢,唔要證書就可以免費聽
高中物理開始自學OK嘅,同初中關係唔大,乜你個概念唔難,係考公開試嘅時候佢樓橋玩嘢嘅時候計數難啲,你睇高中嘅書,其實姚明佢哋當中嘅概念唔難,難得有興趣就即管試吓學啦,睇下可唔可以發現一粒聲做個真正嘅星芝士
認真答你,好難

不過唔試唔死心,你可以先從fundemtal既physics 學起
MIT有lecture video 睇,教得好好,睇下佢用咩text book, 認真睇下佢。睇完學識先再算
行開啦龜囝,cosmology同astronomy兩樣野黎
商科d野唔使真係讀足四年
但physics讀足四年先叫做入門
咁你應該get到有幾難
睇下科普算啦
天文既話余海峰同人合寫個本唔錯
行街搭車可以睇吓陳志宏嗰系列物理片
廣東話講當係打吓底
就係買佢本書
星海璇璣

不過入面d equation睇唔明 冇physics底
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞