Mesh Wifi同Repeater有咩分別

43 回覆
0 Like 0 Dislike
mesh 係雙軌行車
repeater 係單軌雙線行車
你話邊個行車會快啲?
ok...
Mesh Wi-Fi嘅話我用Cable連住兩部/三部機係咪會穩定同快D
因為如果用無線Connect嘅應該無分別
想知佢Sup唔support用Cable
用cable 就唔洗mesh 啦
Sor...細佬我真係唔識野
如果係我上面個Case
有主力牆係中間
係咪拉Cable做番Repearter會有效D
用cable 再mesh 係冇問題

會快左

好處係wifi switch WiFi 自己接

下一個mesh接點又相對快左

我就咁用梗

三esh

兩隻插梗線bridge
巴打用緊咩牌子?
tenda mw3
好撚平喎
接倒線再接當然係好

接唔倒行mesh 都快過repeater

再講wifi device 識自己接另一個mesh 係好方便
yes
好抵

但得10/100

我wifi要求低夠用

本身用梗隻dlink wifi有ac wifi
disable左

靠隻dlink 出街同行1000m cat6 cable for pc or other
拉cable再駁router 叫 wired access point.
可以用同一個ssid 或者分開兩個名都得.
Orbi好唔好用,想入手rbk43 or 23,但好似好小人用
巴打,我岩岩都買左套mw3, 原先用緊 Asus ac58u, 可以夾埋一齊用嗎?如果可以應該點set
ASUS AC58U接WAN
LAN出MW3咪得
Thanks brother, 咁係唔係 ac58u同 mw3各有一個wifi啊??
YES
感謝巴打 搞掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞