[IVE x Thei] 青衣宿舍入住攻略(1) I大分數,八大生活

464 回覆
18 Like 102 Dislike
嚟緊就讀I大 咁多八半堂是常識又唔想咁早起身
唔想日日坐成粒鐘先返到學

咁就要快啲住Hall啦!
當你嘅同學仲迫緊地鐵巴士嘅時候,你仲係床瞓緊咋

住Hall可以比大家學習到同唔同嘅人一齊生活🤝
認識到唔同國籍嘅同學,學習到唔同嘅新技能。
同hallmate一齊打波,打邊爐,玩活動,可以有班人一齊吹下水
好彩嘅話可以食到女....
仲可以係宿舍飽覽到昂船洲大橋同藍巴勒海峽一帶海景,
好多大學嘅Hall都未必有架。

Reg Hall嘅Deadline係7月20日(17號前申請有早鳥優惠) Hall Fee就八月交
而基礎文憑、高級文憑、學士學位嘅Freshmen都可以申請架

傳送門:
https://halls.vtc.edu.hk/en/content/application-system

入嚟青衣IVE學店嘅Telegram吹下水同問下野啦。
https://t.me/joinchat/Al-F-EK-J11vX3-wgag3JQ

我地特登考緊試都整左依個足本攻略出嚟,上至點樣REG HAll,下至關於住Hall既問題。希望幫到正在迷惑緊嘅你,無論你係考完DSE入嚟,讀完毅進/YC/FD升上嚟,其他cc/大學轉過嚟,係過嚟讀IVE定Thei定HKDI,有幸住埋同一棟宿舍入學,係一種緣份嚟架。
難唔難Reg Hall?
相比其他大學,I大嘅宿舍其實唔難
差唔多900個宿位,上年都未住滿(好似400幾人)
所以其實唔難Reg

宿舍有咩文化同特色?
正所謂VTC學店冇野快,收錢就最快。
唔小心鎖左房門就收你廿蚊
學費都未交就叫你交Hall Fee
維修壞野又唔見咁快

入住要帶咩日用品?
枕頭、被單、被、風筒、鏡、拖鞋
牙膏、牙刷、漱口杯、毛巾、沐浴露、洗頭水、護髮素
衣架、衣籃、洗衣粉、柔順劑
可叮的密實盒、餐具
拖把、lan線
風扇(一定要帶)、雪櫃(如有需要),電腦麻雀...

點識人?
嚟緊開sem之前會有專比Freshmen玩嘅Ocamp
到時留意宣傳海報同學校webmail啦
開左Sem之後仲有好多唔同嘅精彩活動,記得留意啦
宿舍附近設施
行幾步就去到IVE本部Campus,有泳池,體育館,籃球場同網球場
本部canteen
星期一至五 開 0700-2000
星期六 開 0700-1400
星期日及公眾假期
IVE拉把晚上九點就會收,所以如果想用24小時電腦就去Thei七樓啦
(Thei學生證先開得,拍門就有Thei嘅好心朋友幫你開門架啦)

點坐車? (只列出最常用)
小巴:
88C 葵芳站出面就係
去美景花園 經過IVE叫I大有落就OK
88F 青衣站去藍澄灣,平過巴士
經過美景花園/長青邨叫有落啦

巴士
42A MK去青衣方向 美景花園落
249M 青衣站去美景花園 美景花園落

通宵:
由於好閪紅Van入唔到青衣
只有以下選擇
N241巴士 紅磡去長宏 美景花園落
泥鯭的 旺角朗豪坊/山東街附近
Uber同的士

點樣同宿
新生係可以選擇同房的,Reg Hall個陣會比個同房表格你,寫返想同房個名就ok啦.

房設施點:
兩個人一間細房,而兩間細房加埋4個人係一間大房
共同Share一個廁所同沖涼房
有書檯有椅有衣椻

公共設施點:
Pantry (有熱水爐,飲水機,微波爐同電磁爐)
Common room (雪櫃,電視)
飲品售賣機
洗衣房 (洗衣機10蚊一次,乾衣機唔同機唔同)
影印機
乒乓球檯、籃球機,桌球檯,足球機
琴房
Gym Room
Study Room
空中花園 (偷情花園)

住Hall呢啲機會真係好難得。無論係Fd子食宵,係房夜話,同Hallmates嘈交,趕Project趕到天光,這場經歷,人一生只能獲得一次,夫復何求呢。
i大有落
夜晚有冇話要幾點前一定翻到hall
冇呀 24小時都可以出入
訪客嘅話就係早上八點到夜晚十點可以入嚟
棟Hall個個都只係屈係房讀書
冇人出嚟玩嘅 不了啦

仲靚過我屋企
d公屋仔見到仲唔鳩衝
冇宿生會
Thei啲人又玩小圈子
唔chur嘅Hall住嚟做咩

weak
呢啲先叫做圖

仲靚過我屋企
d公屋仔見到仲唔鳩衝 [/quote]
weak
呢啲先叫做圖

喂呀依家樓宇廣告呀?
草地?爛地嚟咋
88c邊洗叫
司機自動波
夜晚會飛站架
毒撚又唔敢叫
飛站都係兩步路姐
咪當順便去美景七仔買野囉
Ive都有hall住
相比起鯨大
OU?大學嚟架?
同一棟但係唔同層
[url]但係有分別咩 [/url]
[quote]男女可以一間!?
同一棟但係唔同層
但係有分別咩
有分男女層
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞