請即捐助能仁大學

80 回覆
220 Like 4 Dislike
教師多過學生,真正小班教學
咁多個師生share 一張閱讀咭
關你乜事?我講嘅嘢有失實?依d資料係學校公開想大眾睇嘅捐款活動,校長應該多謝我同佢宣傳依個捐款活動添啦
鬼唔知個公仔叫 Anne
你望清楚人笑乜先啦
衝出黎柒

謹此補充薛家宴洗板,我唔想評論香港能仁專上學院的校政同宣傳手法

政府政策好清楚: 資助院校資助係院校層面

自資院校資助係課程層面,同埋近年開始有類似OU一直都有的不定期撥款

教資會資助大學學術流程和自資院校不一

教資會資助大學升格要求同自資院校唔同

教資會資助大學對畢業生英文有一定要求,嶺南唔合教資會質保局要求,就要新增IELTS有6.5分先可以畢業的要求,OU經歷甘多次五年一度的評審,學評局幾時有過問學生英文水平,特別係DLhttp://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170226/bkn-20170226095130763-0226_00822_001.html

教資會資助大學人均成本係20萬,自資院校為3-6萬

不論是否自資,以同一類型課程比,教資會資助大學人均成本必定高於自資院校,所以張Cert含金量已經唔同,亦都解釋左貼解幾年入面自資院校學額可以升幾倍,係因為真係無勿控制,成本考慮不多之餘,學額的增加同新認可專上學院的註冊門檻太低、限制太少,0收生都唔洗退場(中止營辦資格),係台灣,註冊率不足60%,人數不足3000人的大專院校已經要退場轉型

以城大所謂自資獸醫做例子,成本35萬,一年收12萬,其餘只能用捐款補貼https://jump.mingpao.com/resources/detail/20170814/s00012/1502677303702

所以自資院校係政府角度,是更加容易靈活地因應市場需要,補充資助院校的不足,因為佢地的要求、成本無甘高,基本上可以亂開,例如THEI Civil的學額可收係HKU+POLYU+?的總和

甘就可以順便訓練廉價勞工,但則持有較少人力需求的考慮

自資院校可以賺錢,甚至用黎派股息,學生交學費,有幾多用係學生身上,自己知自已事,所以用錢的靈話性係比較高的
讀能仁同善長仁翁無分別
即係點, 得幾個學生, 一對一教學?
容乜易二千銀
刻仇人個名落去架
尿兜刻名係咪刻喺正中間
Push
真係笑左
羅家嬰兒模擬病人
汪明全身男性模擬人
謝雪心肺復甦Anne模型
鄭少抽痰器
同學,攞個三英戰女婿出黎抽痰
都唔知做乜9
救命呀
見到依幅圖好撚柒呀
拎曾志偉抽痰
痾屎尿落成龍到
果陣去姪女畢業典禮見到shitty賣石柱已經笑左出聲
屌你家下能大假人都有得命名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞