做緊Starbucks 你問我盡答

86 回覆
0 Like 0 Dislike
邊幾款飲品比較少甜
有期成日飲都覺得好肥
其實無話咩隱唔隱藏
因為有啲果加錢就有
例如你可以飲薄荷朱古力 (加翻薄荷嘅糖漿錢)
好多人會嗌vanilla latte (加vanilla糖漿錢
Soy milk 整frap係好飲啲
豆味濃啲
咖啡果啲唔會落糖
綠茶 培茶果啲因為本身粉已經加咗糖 所以少甜就要少粉
冰搖茶都係我個人推介 因為可以完全走甜
Soy milk hojicha tea frap 少甜 消暑
Hojicha 真係好正
我有partner都日日飲
大同特大杯嘅英文(我唔識係咩文)其實要點發音?
Matcha 果班職員話而家轉咗粉無得叫小甜,係咪真?
豆奶開心果星冰樂好正
一個星期飲兩三次
iced coffee 係咪唔新鮮既shot 倒埋一齊而成?
而家轉咗做美式咖啡(shot+水+冰)同cold brew
I mean d shot 係咪唔新鮮?
成日見啲師奶唔識講英文 用廣東話叫 啲staff會話依啲無㗎喎
做Starbucks居然睇唔起個師奶
星期六去文化中心等老婆睇完表演.
去買杯野想上網咁啦.
咁我係會員. 本身個APP 就Off 左print receipt
但我想上網. 叫佢print 張receipt 俾我.
個收銀員多多聲氣.
又話下次係APP 度開返Print Receipt
我話 '我唔係成日想要Receipt, 我想要wifi code'
佢話咁其實可以係app 度睇返.
我話"個app 要買完野成10分鐘先update 個transaction record, 我想依家就上網"
佢話"唔緊要啦你下次開返個print receipt 啦, 今次print 俾你"

嘩...
真係好想開鳩佢波...
做乜jack 叫佢print 張receipt 好似要佢擔泥咁.

其實好多做Starbucks 的都做到死老豆咁樣.
特別D 旺區.
記得柯士旬道果間又係好撚閪.
行埋去, 唔係講乜野歡迎光臨.
"點呀?"
咁同我講野...

我話要杯Venti latte 熱o既
唔出聲, 拎我張starbucks card
do 完
多謝唔講乜都唔講.
之後就講 "下一位"

真係閪中之閪...

冇乜野我都係Mobile Order 算.
Latte +cream 係咪好肥
latte唔肥
係cream 好撚7肥

怕肥的:

戒 soy milk ,
小cream / 走cream
小甜(基本上除了latte 全部都有落糖漿)
走甜(不適用 飲有flavour 的手調飲品)
唔好成日飲cream base 既 frap

申利: 曾幾何時的partner 返工只飲 ice shaken lemon tea
其實一般來說 要十幾秒內用左個shot 去 (mix 野)
唔係個shot 可以倒撚左去 (你所講的唔新鮮)
有啲人會好執着一死shot就倒走 再沖過
有啲就是q但 照用死shot沖畀你
星冰樂可唔可以少甜
用中文買ok?
Pt $x/h?
Ground-哋
Van-ti
真 要少甜就少粉
我都覺
唔係 係用一個drip嘅咖啡機煲
每一個鐘煲一次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞