Aepo助理環境保護主任2018

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
打定輸數 好似去黎都係哂時間
點會唔得
EPO 到頂睇吓要幾多歲
1.食環惡做
2.有得直接報EPO?
3. 拎左HI offer?
1. 我到而家都唔知EO 係做乜,想做啲Technical 啲嘅位
2. 歐洲私人公司,負責Regulatory Compliance/ 少少Sustainability,坐Business Class, 周圍飛
1. 我廢又窮。。有頭髮邊個想做熾哥
2.有 之前地盤有個Apm去左做
3. 係。。準備8月入職
諗住去睇下題目感受下
乜柒都唔識
做3年上EPO 現在起薪5皮
升point+通帳 保守估計每年加5%

total即係做10年有80k

私人市場你邊到搵到呢個數?願聞其詳喇
父幹撚咪有
你以為啦,私人市場搵多一倍但辛苦二倍,到到想有老婆仔女果時就頂唔順

我當年都係三大First Hon, 世界頭30 U MSc Grad, 幾個Memberships, 政府Intern

都狗衝報AEPO 不過收左皮

利申:而家私人市場做,雙碩士
epo 到頂唔升都有十皮喎,私人公司搵到多一倍咁多咩
點會唔得

total即係做10年有70k up

父幹撚咪有
講到AEPO 世界最高人工咁
10年經驗搵80K, 你認為私人市場無呢個數?
你自己睇Big4 Sustainability 出幾錢請Consultant?
我都唔講EPD 搵開邊間Advisory
個PM 一樣搵到咁多,都未計15個月糧

唔好乜都父幹撚
行出去中環上吓Linkedin 你就知
政府工唔會係最Top人工果班
唔好咁井底
呢樣真
成日都唔明點解有人會覺得做政府會係最高人工果班
做到政府工生活無憂唔難,但買名車買洋樓,一定係私人市場Top 果班玩

樓上個井底到 思想好窮
佢係咪以為黃錦星拎最高人工?
我用Sustainability / Environmental Management Consultant黎計

Entry 就25-30K咁上吓,過幾年甩Assistant 就50K 底薪

一升到Medium 大慨8年到,8萬起跳,再加Bonus, 13-15個月糧

再升上去Regional 就唔知,你睇佢地渣咩車都估到,花紅都過M
問題係呢個所謂最top到底有幾多人做到
咁拎最top個一小撮人黎討論又夠唔夠代表性

個main point只係去政府做professional grade on average人工會高過私人市場
私人市場主力都係engineering/environmental consultant, lab等等
特別係consultant做生做成都未必上到60K

係我上一個reply講得唔清楚
點會唔得

total即係做10年有80k

父幹撚咪有
講到AEPO 世界最高人工咁
10年經驗搵80K, 你認為私人市場無呢個數?
你自己睇Big4 Sustainability 出幾錢請Consultant?
我都唔講EPD 搵開邊間Advisory
個PM 一樣搵到咁多,都未計15個月糧

唔好乜都父幹撚
行出去中環上吓Linkedin 你就知
政府工唔會係最Top人工果班
唔好咁井底
問題係呢個所謂最top到底有幾多人做到
咁拎最top個一小撮人黎討論又夠唔夠代表性

個main point只係去政府做professional grade on average人工會高過私人市場
私人市場主力都係engineering/environmental consultant, lab等等
特別係consultant做生做死都未必上到60K

係我上一個reply講得唔清楚
其實係,所以點都係睇average
睇最勁果堆冇咩指標,人地波叔咁屎都做到3司啦
竟然會有人以為政府工既pro grade係最top既月薪

冇bonus commission 14月糧 不明收入

最高首長級都係20幾萬

仲未做到星球人、月球人
Entry Level 邊有 25-30k

利申: 中環返工 consultant
Climate Change and Sustainability Services EY 其實依D係做咩?
Envr 三大ug fresh grad睇完啲comment都知無望
只係覺得揀左envr major好
唸住過幾年會有發展潛力
點知香港環保發展到2018都咁頹
行頭窄到仆街
仲要唔係讀PhD master個啲
真係轉行算
聽日考完先算啦,咁快討論前景
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞