[無知一問][勿屌]HSBC戶口一問

26 回覆
0 Like 6 Dislike
想問下往開咗個戶口,但後來發覺有最低存款額$5000
上匯豐個網睇過,但唔太睇得明
小弟而家嗰個應該就係儲蓄戶口,但唔太明同往來戶口有咩分別
往來戶口係咪無最低存款額?
同埋想知如果係儲蓄戶口可唔可以轉去一啲無最低存款嘅戶口?
有無巴打有類似經驗 想知有咩手續同文件需要
因為想聽日即刻搞
麻煩各位巴打體諒一下小弟嘅無知
學生好似冇5000蚊最低存款
同埋往來戶口係我開支票嗰陣先用到
真係唔洗理往來戶口
係儲蓄戶口min要5千
往來戶口0蚊都得
往來戶口=支票戶口
咁往來戶口照樣可以平時atm咁撳機?
我啱啱過18歲開咗個儲蓄戶口係咪真係冇得轉做無最低存款
Anyway唔該哂咁多位巴打嘅解答
係咪學生呀你?
大學生算唔算
樓主户口號碼尾數三個字係咩

833 尾 最少5000存款 計三個月平均結餘

292尾 可申請儲蓄易服務 無最低結餘 但只可用atm 提款
833 無得搞
292可以搞 帶id 搞就可以
麻煩哂
高手 有神
好人好姐就咪用匯豐呢d濕鳩銀行啦,又貴
大學生仲好!申請埋個綜合戶口 儲蓄往來戶口都有 而且免畢業後幾年最低存款
sor 匯豐冇,恆生先有呢個服務
當年我大學畢業果陣恒生將個acc upgrage 左做preferred banking 仲免最低結餘3年,而家用佢做出糧戶口keep 兩萬就keep 得住preferred banking(雖然冇乜用
hs preferred 重多人過普通
分行又開得一個counter for preferred
狗都唔屌
我上次入番歐羅落戶口果陣佢開晒4個counter ,所以好快(平時我好少去恒生排隊,多數都係拎外幣先去排)
833要有20萬
advance 先係喎師兄
advance咪就係833尾
普通户口就292尾
833尾都可以係 smartvantage,advance 甚至premier
匯豐Advance account waive 5年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞