就嚟考車考元朗,有冇巴打有經驗分享?

24 回覆
0 Like 0 Dislike
跟駕駛學院學,師傅好撚hea
一定要出去搵補鐘。
睇運啦,叫你考元朗村就明俾你PASS
出去搵補鐘呀一定要

又係元朗駕院 個仆街師傅教到勁hea 又無要補鐘嘅概念

肥咗一次之後轉咗師傅同出咗去補鐘輕鬆pass
宏業東街 小心勁多死車 停車打燈望對線後鏡 無車先好開 就係肥呢到。其他3條路超易
多D左右望,行直線定速例如水邊圍過左朗屏條大直路都應該經常左右望
宏業東街或者工業村過死車一定要睇定先出
唔好停太近死車,轉唔返出去
唔好俾後面D車俾到壓力你,你要同自己講就算我唔係到,後面班撚樣一樣行唔到,佢地趕住去死係佢地既事
轉線擰頭望鏡望盲區個動作一定要一氣呵成,唔熟既自己返屋企坐定定擰一百次
水邊圍線返學校,西鐵橋底個燈位,你係慢線果陣一定要留意右邊有無大車同你一齊轉左,讓人地行先,佢行得快你轉完左cut右線果陣你仲輕鬆

加油!俾D信心!
行宏業東不停望鏡
宏業東街要狂望鏡 擰頭
坦白講 四條路都唔難考 其實算易 又無回旋又無大斜
係上落貨多車多人影響咗個路況 間接令宏東好難
所以考試時間好重要
啱啱星期二朝早考工業邨pass
考果時好多大貨車頂住
每逢要借線行 見到有對頭車就停定睇清楚先
要轉彎過死車連住做果啲彎位就落一波慢慢處理
我就係衰心急,我考18,對頭有細車我無停,一野衰左兩個大S要再尼過
臨入返駕駛學院果時小心對頭貨車
睇準夠位先好隊入去
8000轉2米車
炒左 去運輸處排快期好啲?
我都係跟駕院師傅學 pass左
合格之後佢會sell你的爛尻course 記得拒絕
元朗村一take pass
個阿蛇姓咩
個時預左重考
到最後一take左
咪當比佢飲下茶
無野難 最緊要小心死車 要保持距離

利申:7年前 1take pass
考完都唔係好識點揸棍波
呢個post 突然又有人覆
我上兩個星期已經pass 咗
考元朗村
阿sir 姓陳
啱啱考完就開post 問個咩路路通課程有冇用
好彩冇報

我考之前揾咗街外師傅補鐘
補多咗四堂

我考嗰又陣勁on9
啱啱出駕駛學院就俾考牌官踩break
因為前面四五個車位到有架van 鏟上壆
我都未知咩事以為衰咗
好彩最後咩事都冇
元朗村大法好
元朗村 工業村
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞