[學術討論]LIHKG用咩寫?

41 回覆
0 Like 0 Dislike
LM 學野
na.cx fontend肯定係node + express + reactjs
官方就應該係php + 唔知邊個native js

backend真係估唔到,又唔似larvel,見唔到laravel既痕跡
應該係node? 呢個速度好似唔似行php, 定依家php7已經有可能咁快?

php係可以上到咁快,因為最後出json唔先出埋html
十幾年前mini(fastcgi/perl)夾result入template再係client用js砌html都己經快人一截,今時今日可以對入phpfpm再行xcache果類野,可以去到咁快都唔出奇,但如果行searching,就真係食hardware
na.cx fontend肯定係node + express + reactjs
官方就應該係php + 唔知邊個native js

backend真係估唔到,又唔似larvel,見唔到laravel既痕跡
應該係node? 呢個速度好似唔似行php, 定依家php7已經有可能咁快?

php係可以上到咁快,因為最後出json唔先出埋html
十幾年前mini(fastcgi/perl)夾result入template再係client用js砌html都己經快人一截,今時今日可以對入phpfpm再行xcache果類野,可以去到咁快都唔出奇,但如果行searching,就真係食hardware

有個cloudflare 係度已經做到快,後面用咩language 根本唔重要
之前見到撈TECH話D POST唔係單線寫入DATABASE所以快D
即係點
之前見到撈TECH話D POST唔係單線寫入DATABASE所以快D
即係點

queue
早洩入黎學野

講真佢想學都學唔到啦 應該要所有野重新寫過
早洩入黎學野

講真佢想學都學唔到啦 應該要所有野重新寫過

唔係學唔學到的問題,以早泄依家個手勢同扎個馬的水平,係隨時要重新入ive讀多次四年制full time hd先得
@IT狗
其實依家個seo係點搞
睇個web版應該用react
Backend, ios同android呢?

web react
ios objective c
android java
backend php mysql
睇個web版應該用react
Backend, ios同android呢?

web react
ios objective c
android java
backend php mysql

你點知
backend db應該係mongo
佢開distributed db 同得閒做下sharding嗰啲
我覺得nosql機會大啲喎
(雖然香港好多人覺得咩都用MySQL就啱)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞