2 weeks con 一問

21 回覆
1 Like 1 Dislike
我本身帶開one day con但覺得貴所以轉咗用2weeks
一開始帶都無問題 但帶咗3日今日攞上手帶上眼覺得好怪
因為正常con攞上手會feel到佢好薄好軟身 帶上眼好舒服 但今日一攞上手就feel到好厚身一塊膠咁(好似day con除咗落嚟乾咗一陣咁)同埋帶上眼唔貼好吉眼 (好肯定無反轉帶)
但我對con帶咗3日同埋做足曬清潔洗con洗手洗con盒 日日都有做 同埋帶con唔會超過8小時
我唔知問題出現咗喺邊 有無巴絲都試過或者有咩con好用可以分享下 因為見無咩人講
利申 帶緊acuvue oasys
自推
留名學嘢 心郁郁想轉2 weeks不過又唔熟
我調轉, 以前用開2weeks而家轉1day,
返唔到轉頭
2weeks黎講acuvue oasys已經係好好戴果d,
雖然唔係最新既矽水凝膠, 我都戴左成8年,
冇發過炎冇剩, 係有一次一開新con佢條邊已崩裂,
一戴上眼刮咗眼一野, 覺得唔對路即刻除落黎
但始終都唔夠1 day好,
而家用緊coopervision myday, 舒適度倍升

而家收入好咗要對隻眼好d, 仲有排要用架
我1day帶開define 所以透明諗住日日帶化算啲 但我明明清潔做足曬 帶前除前都會洗手 洗con洗仔細啲 日日換con水 con盒又會沖下
我噚日放工7點返到去就即刻除即刻洗 浸到今日12點帶前都沖一沖 但隻con好似唔吸水咁 乾乾哋
我都係戴呢隻
會唔會係浸嗰陣個位唔岩浸唔透?
用Acuvue Oasys for Astigmatism用左2年幾都無事
依家返工轉左戴眼鏡好少戴CON
D CON變左一個月先換一對
其實長時間既con既品質係好啲
因為day con demand大 quality差少少
利申:個個眼鏡佬都係咁同我講
就咁睇冇咩特別問題呀
係咪con水level唔夠高, 浸唔晒隻con, 有d位乾左?
con水開咗封都要一個月換一支wor

btw我試捽con太大力捽裂左

我自己習慣戴之前都會捽一捽同沖一沖,
會冇咁吉眼, 比起齋係浸過夜之前捽
有可能 返去留意一下先 我係洗完擺隻con喺空盒再即刻吱con水浸 唔知會唔會吱咗水再擺con好啲呢?
佢唔係有啲位乾咗 係成隻都乾乾哋總之好似攞緊一塊膠片咁 唔知你明唔明
我con水都係啱啱開咋 有無邊隻牌子好用啲 我用緊樂敦
我反而驚我摔得太細力唔乾淨
我聽人講呢 帶上眼前用生理鹽水沖好過con水 因為好似話有防腐劑定唔知藥水嗰啲對隻眼唔好
的而且確帶眼鏡方便啲同埋睇得清啲 但覺得自己帶眼鏡好醜 頂唔順要帶con
矽水凝膠本身就係用oasys 2weeks con,
(用過就知好用)
成本問題, 多數舊款day con唔係用佢
因此好多day con都唔太好用,
而coopervision myday就係用番d新型既矽水凝膠.仲做到薄d又keep得到咁水, 透氧度高之餘又唔會chur乾隻眼
(以上係我買con果個人咁講, 唔知是咪100%真
我剩係知戴上眼個感覺黎講,
coopervision myday係好過acuvue oasys)

做工問題就睇廠既, 之前試過開新con就有問題刮我眼既咪就係oasys 2 week果隻lor
不過acuvue true eye條line都出過幾次事要回收,
johnson&johnson係大廠都係咁都冇計
樂敦c3? 用過, 覺得唔好用wor
以前用alcon opti-free replenish,
新版opti-free pure moist出咗就用新版
我都有呢個情況,已經除完即洗,每次帶都洗,但有時開左隻con幾日已經有d唔舒服,肯定冇反轉,但帶帶下有d離罩,睇唔清咁

結果有時開左幾日就掉,好浪費

係咪洗con手勢問題?
用完呢枝試下你嗰枝先
我都唔知 我都係開左第四日就掉 我洗con係打圈咁捽 最後用con水射落隻con沖水
返工戴con有時要戴14-16個鐘,
c3完全唔掂
pure moist就
用大支裝生理鹽水, 開左就要小心發霉/有菌,
除非每次都用細支裝啦, 但咁又好重皮

其實而家d MPS con水既cornea toxicity唔會話好高
冇人叫你當佢眼藥水用咁用多落對眼度既

利申: 大學做過con水project
我用con水沖,射,捽都試過,總係帶幾日就開始同問題,但有時好彩可以帶足兩星期

真係唔知乜事,明明手勢冇變
唔通真係要睇彩數 我search都無人講呢啲情況
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞