FG 有 offer 但畀屋企人鬧份工冇前途

294 回覆
586 Like 76 Dislike
前幾日有間上市公司畀咗個 offer,
做 administrative officer,18k 13 個月糧。
考慮緊做唔做,不過屋企人一聽到就鬧到飛起,
話依份係打雜工,冇前途,
FG 做嘢應該係為學嘢而唔係為份糧,
只要份工學得多嘢,就算 12k 都應該照做,
過多幾年就可以轉工一直向上升,
到時自然月入幾萬咁喎。

唉,講真,非專科畢業一入職仲想點姐
依家個 offer 再加 weekend 私補都有 23k,
算係咁啦,儲多幾年同男友都上到車。
Btw 做 admin 真係冇前途咩......

利申:HKU BA grad
過多三四年開始要幫屋企供樓,家用 $5000。
你係男既話你屋企人講得岩

你係女既話老西都做依份啦

希望你明白我意思 好懶唔想打字
你屋企人識咁樣屌你 證明你屋企人都係白領 上黎問aco?
FG 搵20k+好勁架喇

利申:非三大乞食科FG, no offer
做admin不如考EO
唔係每個人都想入呢個仆街政府
【我哋呢班】迷惘大學生考EO 新仔欠牙力被卸膊:下屬黑面https://www.hk01.com/article/135589

正苦工係岩做過世,但份工咁樣真係乜人生意義都冇晒,雖然做 admin 都未必好有意義
樓主hku ba有機掛點都
想當年岩岩入 U 都雄心壯志想考 AO
試下無妨吖

HKU BA語文點都唔太差掛
唔覺得個offer有問題
你仲要係女仔
除非你有咩特別因素要做專業工姐
考完 CRE 就突然冇咗道火,冇再考 JRE,反正過多一兩年條癮起先考都得掛
2nd up 喳
我估主要係擔心admin工作冇乜前景
我都明,但喺冇乜頭緒嘅情況底下,覺得試下都無妨吖,點知畀人剷到上天
不如調轉咁諗
唔做依份既話
你有咩option ?
其他係咩工咁有前途
都未有其他 offer,但 keep 住有 send CV,都係 HR 或者 admin 工
Hku都咁 asso 應該點
咁你屋企屌咩姐
都冇其他better option
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞