[求HKU Biomed 巴絲入] 到底biomed grad咗之後有咩做?

78 回覆
1 Like 16 Dislike
冇問題
telegram id: suocle
樓主你唔係講緊biomedical science咩?
入emsd嗰個係BEng degree喎 唔好撈亂
到底樓主係講biomed sci定biomed eng
上文下理推斷係biomed sci 因為樓主想知biomed同biochem邊個好啲
如果拎Biomed engin同biochem比會好奇怪
但樓主講講下又講emsd
咁係因為上面有人覆biomed grad可以係EMSD做,而以我對biomed sci VS biochem VS biomed engin同EMSD性質嘅理解,我會覺得係EMSD做應該係關biomed engin多啲,所以我就問番覆EMSD個位ching係咪講緊做biomed engin

PS 我一直都係圍住biomed黎講
Thanks 兩段超詳盡回覆
依家終於明兩者分別
First hon依啲嘢真係隨緣 入到去讀就會盡力讀 希望爆到爆A Range
聽講上年開始入學起計(17 18 onwards)hku biomed去到year2如果係top 3份1會畀你試讀mbbs yr1 sem1 然後完成剩低嘅biomed courses,再讀未讀完嘅mbbs,8年2個bachelor degree
就算唔係頭3份1,都有得出國試讀物治或者獸醫,但自己出錢,而你都要完成biomed嘅degree

小弟上年冇用,怕做唔到個3份1,走去poly讀pt
回頭是岸 出黎九成賣機賣藥 咩emsd 發下夢好啦
上文下理推斷係biomed sci 因為樓主想知biomed同biochem邊個好啲
如果拎Biomed engin同biochem比會好奇怪
但樓主講講下又講emsd
咁係因為上面有人覆biomed grad可以係EMSD做,而以我對biomed sci VS biochem VS biomed engin同EMSD性質嘅理解,我會覺得係EMSD做應該係關biomed engin多啲,所以我就問番覆EMSD個位ching係咪講緊做biomed engin

PS 我一直都係圍住biomed黎講
聽講上年開始入學起計(17 18 onwards)hku biomed去到year2如果係top 3份1會畀你試讀mbbs yr1 sem2 然後完成剩低嘅biomed courses,再讀未讀完嘅mbbs,8年2個bachelor degree
就算唔係頭3份1,都有得出國試讀物治或者獸醫,但自己出錢,而你都要完成biomed嘅degree

小弟上年冇用,怕做唔到個3份1,走去poly讀pt

btw, 聽講only
入得biomed
一係就駁articulation
一係就做research 啦
好少人會直接出黎做野
今年info day 話兩年加埋得6個人articulate sem 2 mbbs咋喎
好似本身一個year都係20人啫,係啱啱17-18先35人
Info day 話去年17-18收咗50個學生,18-19年將會收60個。其實hku biomed 一直都唔止收20個學生,16-17年已經超收到36個學生。
咁今年hku biomed 會收幾多分?
有興趣都係ME/EE再elective啦, 無謂趕絕自己
如無意外best 6起碼34分 真心biomed course無翻咁上下讀會讀到好辛苦

利申biomed
聽講上年hku biomed grad 無一個人入到去mbbs
以前hku biochem好似每年最高GPA都有幾個trans去mbbs,但上年hku biomed一個都入唔到mbbs,咪仲衰過以前?
能力問題姐 邊有咁講
咁不如讀cu science/biomed仲好? 拎GPA易好多,GPA 3.8 都博YR2 trans啦,grad trans 又得
係搏入既機會上 你岩
但hku biomed 唔係有articulation去mbbs咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞