同大家講吓中國先秦哲學

23 回覆
10 Like 1 Dislike
【莊子篇】

九之一

緣督以為經

解釋:凡事應順應事物的本質而為。

注解:緣:沿著 ; 督:督,即「中」。中醫角度,督脈指身背之中脈 ;經:常也。(注:古代將大道視為經,例如《詩經》﹑《易經》等。)

分析:此句出自《莊子》的《養生主》。「養生」一義是來自庖丁解牛中,庖丁說懂得宰牛的道理,是用精神來的牛的全身。(臣以神遇,而不以目視)而文惠君聽畢此話,便說:「得養生焉。」因而此篇名為「養生主」,說的是如何透過自己心態的改變,達到養生。

莊子通篇強調人類認知的局限性,透過庖丁解牛的故事說明人類的感官認知有限制,主張我們不應執著感官世界,而要正視自己的精神上的客觀性認識,才是真正的「緣督」,做到「可以保身,可以全生,可以養親,可以盡年。」
跟住落黎會同大家交流一下莊子既一啲有趣哲學理論,全部都會由一句簡單短句講起,無論伙入門定係學者都可以睇得明。

歡迎各位交流或指正,只係想有個平台一齊傾下哲學。

大約兩日出一篇,每個講題都只會講九句,九流十家都會講到。

如果鍾意,請fb/ig比個like支持一下小弟。

fb:
https://www.facebook.com/銀灰色的死-484061985038995/

IG:SILVERGREY0213
https://www.instagram.com/silvergrey0213/?hl=en
我會放埋上ig,但係注釋就唔會,盡量簡單。有興趣既都可以follow下
DSE中國文學
我屋企成本書可以逐句同你解
有冇高質啲
慢慢黎唔好心急,我冇讀過中國文學所以唔知撞左唔好意思。不過好野就算撞左都唔出奇。

btw,本書個講解同呢個一樣?
有人想繼續?
樓主竟然唔繼續出 ...
庖丁解牛
見你地好似好勁咁
唔洗理佢地架
支那文化
支那反孔儒㗎喎
乜撚野莊子老子墨子都係支那歷屎野啦
英國人=美國人祖先
美國歷史包含英國歷史
英國人係美國人祖先?
乜google好難咩
真心?
五月花號???

定係你想講本地土著都有份
咪理個傻仔啦
盲反又唔經思考,入黎學術台做咩
LM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞