特朗普與金正恩簽署峯會文件 金正恩:世界將看到重大改變

250 回覆
95 Like 1 Dislike
侵侵下個目標如果搞掂貿易逆差,佢應該要上總統山

佢或者都唔志在 呢D虛名

比起Trump 呢件80後肥仔真係好識玩
個個好似你咁追求,全世界都變晒支那咁喇
前面嗰啲都仲忍到,睇到呢度我忍唔住笑

左膠做到就唔係左膠啦
識玩就唔會聽刁帝講 扭屎忽花
差少少鳩炸自己核設施
呢個世界唔會發展成咁
永遠會有人 生活滿足下 就要延伸某d野
有食有屋租住 你想買樓 買完樓想買車 買完車就想買玩具 買到就升級食好野 食到好野就想換屋 換到靚屋就想買跑車
人有欲望 不滿政權 大多數係大家生活唔好 差過以前 唔通畀你民主就代表凡事必向好咩? 支那如果對人民好 唔會有支那 所謂玩到中共咁一黨專政 都唔會有人喜歡輪換 好似日本有段時間 好短就換一次 換到都係安倍上場 大家都覺得換夠先停
政權民唔民主都好 都唔代表民生有必然向好既可能 只係民主能更替換執政 執政要討好選民 實際上討好你唔代表向好既方向
但就結果而言 又真係冇成本
要要要...不是咱們中国你們那有會面(面紅
認同討好唔代表向好

同埋三權分立都唔係完全最好

不過話只要生活好就玩到中共咁都冇人反對就太偏激啦
絕對既權力會導致腐化
所以政黨輪替係國家長治久安相對有效既方法
暫時係 實況反映
其實今次美國真係拎哂彩,中國就打飛機話自己起左重要作用 朝鮮而家有新金主,亞洲連北韓都走去美國果邊,中國打後真係越黎越危險,玩玩下遲d會唔會幾個國家加埋美國圍住中國黎軍演
中國呢頂綠帽真係笠到上天花板...
經濟改革開放, 一開始可以用廉價勞工, 吸引外國人投資
當發展到一個地步, 人民開始慢慢富有, 知識水平開始提高, 人力同資源成本上升

廉價勞工唔再係優勢, 就需要第二重改革, 政制改革, 民主化同三權分立, 用制度保護投資者

中共明顯就係係呢個位FAIL左,無左低廉勞工呢個絕對優勢,技術發展又追唔上世界
高科技公司外商,就擺到明唔撚信你中共

所以北韓如果真係要開放,就緊係西瓜靠大邊,泊埋美國到啦
好正常啦,講真好似中國咁其實佢唔係唔得,只係太固執,同埋唔自己去研發永遠去抄人,抄人即係永遠跟住人走,永遠都唔會有人信你

利申唔好同講五毛唔五毛,我都想中國好,想佢開放唔好再咁,佢唔改變人治唔改變制度唔改變態度跟本永遠同唔到世界接軌,佢今日上到大台係因為佢仲有錢,但唔會令世界信服,他日佢冇錢只會一沉百踩
無支那份
手段又有,權力又有

trump 無得輸
成個會談冇提過啦,跟本就有心飛起佢,係中國自由打飛機話自己係今次會談起左仲大作用,但當然事實上係咪作批准北韓咁做冇人知啦,不過我覺得就算係都係因為佢冇得唔批准,講緊北韓棄核,同世界接軌,佢唔批准,又爆左出黎佢擔當唔起,所以我覺得中國今次表面睇輪鳩哂,同埋佢仲出黎講到自己好有作用,我覺得唔得體囉,摺埋一邊唔出聲好過啦
金仔睇清形勢轉字頭過底
贏國等收皮
睇住中國成個on9咁已經夠過癮啦
世界大事點解唔關我地事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞