去邊間學英文好?

12 回覆
0 Like 0 Dislike
細個衰冇好好學習,搞到而家要自已拎錢出黎學返
因為遲下想報政府工做,冇計之下英文能力要想好返d

上網都搵左d
有以下幾間好似唔錯,所以想聽下有經驗既巴打意見

英國文化協會
Englishtown
Prime English
Wall Street English

不過都想知以上既質素點,再評估下邊個岩自己先報

感謝各位巴打先
我都想學
留個靚名先
推推先
講真自己買d grammar書睇
再加得閒睇下英文片同歌已經對提升英文有一定幫助
講真自己買d grammar書睇
再加得閒睇下英文片同歌已經對提升英文有一定幫助

我都有,睇劇都特登留意d英文字幕
但始終咁做係接收方面

想真係連埋輸出方面,全面咁令自己英文水準變好
唔洗好叻,夠日常生活用就ok
全部都冇用
同埋學英文真係唔建議由Grammar學起
即係唔係話冇人學得成,但係一萬個人入面可能得十個學得成
你諗下,學樂器,你都會由樂器本身學先,好少話學曬啲樂理先會去學鋼琴
咁點解學語言要學grammar 先呢?
同埋你讀咗十二年中小學,都學唔識英文,你唔好以為錯在你,你諗下,點解名校仔有八成人識英文,而普通學校有八成人唔識英文呢?
咪就係因為方法錯囉。
名校教英文嘅方法同普通學校唔同,佢哋初中會讀文學。
當然,讀文學本身語言能力又有返咁上下,所以我會歸究為小學階段行快一步,講到尾,就係家庭加小學嘅因素。
(名校係讀語文,好似讀中國語文咁,而唔係語言。)
人哋一開始就係就咁講嘅,而唔係學grammar 咁。
細路仔嘅language acquisition (即係學母語),啲人糾正佢grammar 都係冇用嘅,都係會錯,但係慢慢大個就會自然糾正。
點解有呢個現象當然眾說紛紜,但係係有參考價值。
所以樓主可以試下大膽嘗試,唔理grammar 咁學講英文幾個月,當然你唔係細路仔,grammar 都係要理(此處嘅grammar 係語言學嘅grammar ,連隻字點樣用都包括在內,唔係grammar book上嘅grammar ),但係係喺呢幾個月之後先去理。
到時,你就唔會覺得grammar 悶,因為你會有種恍然大悟嘅感覺,因為你呢幾個月累績嘅疑惑(你一開始就睇grammar 根本就唔知佢講咩,因為你未接觸過)一次過得到解答,會爽好多,情況就好似你自己都會對粵語、中文嘅一啲語法有疑惑,當你去理解時遠遠冇睇grammar 咁痛苦。
要講嘅就咁多,祝樓主早日成功。
一次收你一年 幾個朋錢個啲咪報
記住就算有得分期 間機構都係已經收哂錢

tutor根本冇誘因去教好你
當然,頭先講嘅係初階嘢
高階嘢就唔係多聽多講咁簡單
而且初學者難免怕醜冇信心,可以搵啲自己有興趣嘅嘢去學下英文,最好揀啲用字簡單又內容有趣嘅嘢
例如National Geographic 就有啲兒童讀物,有講鐵達尼,又有講動物,如果唔係細細個就有閱讀習慣,可能有啲知識你都未必知(我冇睇過啦,不過做過英文書店part time知有啲咁嘅嘢),所以可以一試,最緊要啲英文簡單到係畀細路仔睇。
另外,BBC learning English 都唔錯,有唔同階段嘅材料,一日十五分鐘都得。
其實三個月就應該入到門㗎啦一隻語言(溝通冇問題)。
如果你三個月日日用十個鐘,仲應該有返咁上下添。
如果去到高階(即係B2,想上C1)就日日睇the economist啦,最緊要記低啲生字,同埋記低自己唔用、未見過嘅句子。
加油。
其實英文係全球最多人學嘅語言,學習資源豐富,真係唔使畀錢學。
畀錢學嘅人成功率亦唔見得比唔畀錢嘅高,同埋易有贖罪卷效應。
發音點改?成日用返廣東話音講英文
當然,頭先講嘅係初階嘢
高階嘢就唔係多聽多講咁簡單
而且初學者難免怕醜冇信心,可以搵啲自己有興趣嘅嘢去學下英文,最好揀啲用字簡單又內容有趣嘅嘢
例如National Geographic 就有啲兒童讀物,有講鐵達尼,又有講動物,如果唔係細細個就有閱讀習慣,可能有啲知識你都未必知(我冇睇過啦,不過做過英文書店part time知有啲咁嘅嘢),所以可以一試,最緊要啲英文簡單到係畀細路仔睇。
另外,BBC learning English 都唔錯,有唔同階段嘅材料,一日十五分鐘都得。
其實三個月就應該入到門㗎啦一隻語言(溝通冇問題)。
如果你三個月日日用十個鐘,仲應該有返咁上下添。
如果去到高階(即係B2,想上C1)就日日睇the economist啦,最緊要記低啲生字,同埋記低自己唔用、未見過嘅句子。
加油。
其實英文係全球最多人學嘅語言,學習資源豐富,真係唔使畀錢學。
畀錢學嘅人成功率亦唔見得比唔畀錢嘅高,同埋易有贖罪卷效應。

巴打好用心

英文始終細個唔知好,大左知重要
興趣好彩而家大個就多左好多,係有時唔知點入手
因為又唔係完全唔識,但又好差,所以唔知而家乜程度開始好

我試下學巴打咁做去BBC learning English同睇下d簡單英文書先

感謝巴打
D miss幾靚女
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞