有無人知道空姐老左會點?

154 回覆
159 Like 15 Dislike
皮膚變黃 冇彈性 墮奶
笑到仆街
之前坐Lufthansa全機無一個個樣 under 50
空嬸
雞蟲埋飛雞算唔算沉船
去晒譚仔進修
空姐同地勤兩樣野黎
做到4/50歲點會轉左做地勤新手

老空姐咩進修做機師更加係萬中無一聽都未聽過
你話做左一兩年考到都仲話有一兩個既

利申 : 做緊依行
退休囉
飛到五十五歲囉
魚翅嘅話
由飛雞變酒店雞再變一樓一雞
最後演變成走地雞
老飛G
你去飛下美國內陸機就知
絕無空姐只有空嬸
嫁晒俾機師,幾個家庭一齊bbq
眾人電話響,公司打黎,要起飛,今次係A380,有個高官老婆,大家小心d,出發
我以前中學個英文miss 就係做到3x 空姐唔做黎教書
嫁晒俾機師,幾個家庭一齊bbq
眾人電話響,公司打黎,要起飛,今次係A380,有個高官老婆,大家小心d,出發

然後排成一行做個出發樣
片尾字幕出現
巴打打少左句"記者朋友"
三柴升四柴要考囇嘢再加飛成幾千粒鐘先得
50歲老空姐差唔多60歲先做新手老cap

真係唔知好嬲定好笑
唔知點解啲人成日覺得空姐轉地勤好似換套衫咁易
講到呢兩個工種/部門好似好fd咁
根本一般嚟講大家其實唔太熟兩邊都係各有各做河水不犯井水
就算高級過你都冇權直接點對方啲靚做嘢嗰隻

其實兩邊都係講經驗嘅工
換句話說即係轉嘅話就等於轉工
重新開始由新仔學起
正常人會唔會幾十歲臨退休先嚟玩啲咁嘅嘢?

因為兩邊需要嘅知識同技能都相差好遠
除咗Customer Services之外兩邊嘅工作經驗差唔多係冇共通/可以互用嘅地方
因為識嘅嘢唔一樣
所以如果做開其中一邊要轉嘅話公司只會當你新入職咁去取錄/培訓
空姐嘅工作經驗喺地勤嚟講可以話係完全冇用,反之亦然

講到尾即係同機構但唔同職系
正如消防唔會無啦啦走去轉做救護
警察唔會無啦啦走去投考咖啡仔
或者醫生唔會無啦啦調職去做護士一樣
咁講可能會易明啲

同埋坦白講現實上大家等級有分別(走地飛天邊面高邊面低自行判斷)
地勤成功考到空姐嘅大把
但調返轉嘅我諗成個機場十隻手指數得晒

仲有就係空姐同地勤喺工作文化,處事方式,人事關係上都係兩個世界
就算係轉都只會係啲三年以下嘅新仔會轉
是但一邊做得耐咗都幾難重新適應

利申:
以前做呢行
上得天空多咪要下海囉
睇公司
日本有公司70歲都仲可以飛

不過,老雞都係無人要的
退休
去老廟做企街
仲要加埋一個大家跑向鏡頭既畫面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞