中國歷史教科書删除「民族英雄」文天祥

181 回覆
146 Like 7 Dislike
文天祥根本同民族英雄無關

佢認同甚至勸喻親細佬投降加入蒙古

原因係佢效忠宋室﹐佢細佬冇

所以佢唔可以投降﹐細佬得

以前士大夫忠於朝廷皇帝﹐同「民族」毫無關係

近代中國建立佢嘅漢民族主義﹐先將忠君嘅概念扭曲成忠於民族拎嚟打飛機

大佬民族主義近代先喺歐洲出現﹐關古東亞咩事

所以無論以前教嘅中史﹐抑或共產黨提出嘅新史觀﹐都係為政治服務

不過連登仔畀舊個套洗咗腦唔覺有問題咁解
文天祥唔係民族英雄-->蒙古係支那既一部分
蒙古係支那既一部分-->伊朗、俄羅斯係支那一部分
伊朗、俄羅斯係支那一部分-->中東、君士坦丁堡、日本係支那既一部分
中東、君士坦丁堡係支那既一部分-->匈牙利、北非、西班牙、印度、葡萄牙係支那一部分
匈牙利、北非、西班牙、印度、葡萄牙係支那一部分-->荷蘭、法國、奧地利係支那既一部分
荷蘭、法國、奧地利係支那既一部分-->英國、德國、波蘭、意大利、印尼、印度支那係支那既一部分
英國、德國、波蘭係支那既一部分-->北歐係支那一部分
歐洲係係支那一部分-->新世界係支那既一部分

結論:全世界係支那一部分
以前士人都明白「微管仲,吾其被髮左衽矣」是甚麼意思
蒙古國係中國神聖不可分割一部份
蒙古人遍佈西伯利亞,西伯利亞係中國神聖不可分割一部份
聽聞東北有二戰時期嘅日本遺孤,後來成為「中國人」,中國日日播抗日電視劇同鬧日本人,唔怕傷害少數民族嘅感情?
聯金滅遼同聯蒙滅金變左黑歷史
支那狗真係痴撚線
如果中國歷史都要政治正確的話 我諗咁多年D 4字事變都要改名
漢奸
淨西域個堆都死
八國援軍助抗日
照佢咁講 國民黨統一左中國咁耐 無啦啦殺出個共產黨出嚟,觸發中國人打中國人,共產黨又係咪抵屌?
唔怪得中國人咁憎美國,因為阻住日本統一中國
李克勤 都好唔應該
共產黨係超然
岳飛分裂國家
被賜死係罪有應得

反而秦檜,吳三桂
喺歷史重要關口毫不含糊
當機立斷作出正確決定
促進中華民族大融合
係中國一萬年嘅歷史上扮演極其重要嘅角色
香港故宮在宋王臺
豬豬噢有橋應該叫伶丁洋大橋
嘉慶大治
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞