司徒華:即使六四發生,我仍堅決支持「回歸」

131 回覆
6 Like 163 Dislike
司徒華:即使六四發生,我仍堅決支持「回歸」

記者:「你指出中國過去幾十年出現很多問題,但在中英會談時,你很早便支持中國收回香港的主權,為什麼呢?」

司徒華:「香港本來就是中國的地方,回歸母體是必然的事實。雖然當時的政權很多地方我並不同意,但假如一個國家對屬於自己的土地也不收回,沒有民族自尊,這個國家和政權是要不得的。我們作為中國人,回歸祖國與十一億人民同命運是很應該的。過去百多年來,我們好像很『僥倖』與中華民族的苦難脫離,但亦有點自咎。所以不論前景如何,我還是支持收回主權,『六‧四』事件並沒有改變我的看法。」

— — 1989年9月1日香港電台節目「新聞天地」專訪

Source: 馮玉蓮《走向九七:政壇精英訪談錄》(1990)
司徒華回歸香港九七六四
One clap, two clap, three clap, forty?
By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.

Go to the profile of Julian Ho 何曦偉
Julian Ho 何曦偉
Facebook: https://www.facebook.com/h0julian
食屎狗
屌你老母
司徒廢老兩腳一伸個結果要我地受
正仆街
司徒華落地獄
共諜
司屠老狗真係冇屌錯
佢啲屋企人又有無回歸祖國定移燃曬民呀?
死仆街司徒老狗。
佢已經絕左後,兩腳一伸之後就關人鬼事
受既只係香港人及其下一代
而家諗返,真係回歸佢老母,佢自己想返去母體,但夾硬要全香港人陪佢癲,可惜我94年出世,唔係我都想喺佢當年出呢篇膠文果陣屌佢老母
不過今時今日既香港仲會有人自認支徒老賊既後繼者,仲有班支徒教團殘黨死剩種
累死人
母佢老母體
係回歸都係中華民國啦 關支那國撚事?
以前中史真係讀壞左個腦
累死成個香港
拎返出黎bin屍
梁國雄話佢真係講得冇錯
明知親生老母係痴線都要推個細路去死,長毛話佢真係無錯
支那狗生癌死
香港人多謝哂你喇
屌佢老母冚家剷死廢老
幾撚時到你代表全香港講自咎呀
抵你比人揚灰灑落海
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞