聽朝要起身返工?精神搭地鐵上班的䛑訣

22 回覆
3 Like 2 Dislike
聽日大家記得食早餐呀
搭地鐵嘅時候,記住要除褸喎,唔係焗親就唔好喇!大家如果感到不適,都可以喺下一站搵車站職員求助㗎
大家記得顧己及人,除低背囊,同埋善用車廂入面嘅空間,有位就盡量行入啲,或者叫其他乘客幫手行入兩步,讓列車載多幾個人,又可以快啲開車。
記住唔好衝門喇!喺繁忙時間,一啲車站會實施人潮管制措施,一啲扶手電梯、閘機都可能會間歇性封閉,記得依照職員指示,希望各位乘客配合同體諒啦
必坐關愛坐
收到

不過真係唔想返工
必坐關愛坐

座位之間沒有誰比誰更高尚,坐喺任何座位,都可以讓座;讓座唔係某幾個座位嘅專利,而繁忙時間勉強空出座位,亦會令車廂運載量被浪費。

所以唔好怕醜,請坐
好正面

唔舒服記得落車搵幫手喇
朝朝搭西鐵都畀合唱班細路係咁轟炸
朝朝搭西鐵都畀合唱班細路係咁轟炸

你可以前往靜音車廂避開滋擾
使用扶手电梯时请勿 奔跑/让其他人奔跑
點解你口吻咁似猛鳩語錄個負責人
而家鰂魚涌都要等兩班車先上到
好正面

唔舒服記得落車搵幫手喇

唔知係個社會痴線定點,我見到有人講啲正面野會覺得好虛偽好噁心,好似扮晒好人咁

因為大家都疲倦、迷失
而家鰂魚涌都要等兩班車先上到

「請行入車廂中間,多謝合作」
冇地鐡
好驚起唔到身
好驚起唔到身

希望在明天吖嘛
就乘客於車廂內不適,列車因而需稍作停留的情況增加

部分月台逢平日星期一 至 五
0730 至 0930 時、
1730 至 1930 時,

將設「不適乘客支援點」,供乘客尋求急救員協助,至 2017 年 3 月 31 日(星期五)為止:

https://mobile.twitter.com/mtrupdate/status/803014749474549760
要番工,不了
使用扶手电梯时请勿 奔跑/让其他人奔跑

屌你老母臭閪 大陸閪死翻大陸啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞