點睇香港管理專業協會(HKMA)既課程?

5 回覆
1 Like 1 Dislike
小弟係個朝九晚六打工仔,想放工去進修下,
見到呢間野有部份 course好似幾適合我做果行,
想問下有冇人知呢間野既 course (Certificate Course, Professional Diploma) 係公司既認受程度高唔高?
留名
Certificate 同 Professional Diploma 既認受性都唔高
你想報邊個課程?
講黎聽聽
小弟做連鎖餐廳採購
想報讀佢個Certificate Course on Purchasing and Supply Management
或者下年報Professional Diploma in Purchasing and Merchandising Management
有咩建議?
或者咁講
每間公司甚至每個 HR/老細
都可以選擇認唔認同某項學歷
呢一樣係好主觀既結果
每個行業亦會廣泛地認唔認受某一項學歷
會比較客觀
最直接既結果係可否憑某一項課程去入果個專業學會成為會員
呢一點之上 HKMA 舉辦既課程在行業上所得到既認受性並唔高
影響層面最大既可以話係政府
技術上可以話資歷架構認可所以等同政府認可
留意呢個層面上講緊既只係認可個學歷
但老老實實啦大部份人介意既都係僱主是否認可
呢慣層面上可以話你知作為最大僱主既政府係唔會認可
換句話說政府如果有個位係課採購既
你讀完都唔會因此而符合到佢既入職要求

有 d 野唔可以講得太白
唔知咁樣答你明唔明?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞