能大又開埋護理學學士

144 回覆
141 Like 6 Dislike
而家係講緊有一科必修科係要讀埋d大陸既術語
但係呢d術語唔係abbreviation ah,只係簡單左既字,為左方便記既簡稱。仲要係year 1讀,係咪真係有咁既必要,又會唔會令到同學混淆。
港大醫學院同瑪麗醫院係掛勾,如果港大學生都冇placement 出,咁其他東大,明大果d點算,我唔明點解會有人信冇placement 位。如果連深圳都冇,係咪要去解放軍人民醫院出placement?
你學生果陣咪又係一碌柒咁
岩,我果陣都係一碌柒咁,但唔識會問會學,唔會覺得自己唔識係好正常,我宜家都有好多野要識要學要進步。我唔係想一枝竹打一船人,但nursing課程開到成行成市你真係覺得係健康情況?
我明白,面對placement緊縮,未拎牌的你地冇得選擇,但被迫出同覺得冇問題係兩件輸事。你係香港讀書,最後因爲資源問題,強迫你地去香港以外地區完成課程,真係冇問題?
另外想講講唔夠位出實習問題,某種程度係源於宜家護士課程開得太多太濫,太多其他學校學院學生同你地爭實習位。多人到實習位都唔夠,師弟你想像下他朝你grad 果陣,Ha會以咩姿態對待你地。
離開香港出實習冇問題,他朝可能要離開香港返工
畢業生垃圾害死人,係佢地冇用
HA因為某畢業生害死人而block 港大,又係另一個問題。

你覺得係害死人的畢業生累到你地咁?你真係唔覺得HA咁樣的處事方式岩?
又開nursing
感覺依家政府好似傾向將醫療人手培訓推曬俾自資院校就算
你思維相當奇特,絕非池中物。
師弟/妹,我祝你前程錦繡
例如有咩因素,除左垃圾前人
有啲嘢唔係真係有牌就用得,都要睇返質素
仲要依家搞到好似夾住班學生就拎到牌,啲programme開完一個又一個好似唔洗審批咁
咁會唔會關課程成行成市事?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞