到底防止自殺求助熱線有幾有效?

87 回覆
5 Like 2 Dislike
聽人講呢D hotlines 都係好撚鳩流
hea 鳩你時間多過真係幫到手
站在接線員角度, 如果有條友日日打黎煩你, 仲唔望佢快D去死以後唔洗煩咩
開頭可能都會有想幫人既心, 當你對耐左都麻木, 當係7仔收銀咁跟protocol講兩句就算, 你死你既事
聽講話通常打唔通
點解政府仲要dum 錢養呢班垃圾
點解報紙佬仲要post D hotlines?
一個就嚟自殺嘅人打呢d電話都無人接既話會唔會即刻自殺
有無人試過打?
想知佢講咩
唔係錢銀問題, 如果真係有人需要解決情緒上ge 問題, 幫唔到佢地係咪會令人地更絕望?
只係創造就業俾個機構啲人
根本冇撚用
我覺得呢D hotline 係需要
但係諗返上次電台玩鳩hotline 段聲帶
喂大佬, 你班友真係鳩坐等出糧, 聽完你講野仲想死
有冇link
好似係神駒扮Oscar Lai 打上去
應該冇人back up
屌~你有時間打人地都未別有時間聽啦~
加上咁多電話騙案~
咁佢地做operator 之前受過咩訓練?
我試過打
有排好唔開心
我講我自己嘅煩惱出來 聽電話嗰個淨係 ‘係、明白、係、係。。。’ 無乜交流。
我問佢你係我嘅話你覺得應該點做,佢口快快講左‘嘩我點知’,之後就講返‘咁你覺得應該點做?’

搞乜野呀 如果就來想跳樓嘅人聽到即刻跳呀大佬
仲要講’我點知’, 全程淨係’係係係’
佢地人地生命的最後救命繩,點解會咁hea㗎?
定係只係我黑仔?
佢老母臭閪真係
train D 咩同點train, train 完有冇cert. 果D先
打去屌鳩佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞