有冇人試過扁桃腺發炎?

72 回覆
0 Like 0 Dislike
原本以為係感冒 點知醫生話係扁桃腺發炎
係咁反反覆覆發燒 燒左4日 食緊抗生素 有冇過來人講下要幾耐先好番
原本以為係感冒 點知醫生話係扁桃腺發炎
係咁反反覆覆發燒 燒左4日 食緊抗生素 有冇過來人講下要幾耐先好番

個零禮拜
我上次發到好誇張,差唔多兩個星期先好得翻晒
食左藥好快好,初頭吞口水都痛
年中兩三次
我明白個種感受
食左2種抗生素先清曬啲菌
係要飲好多水
因為係炎症 所以會燒
2個星期先好得返
加油巴打
我而家忽冷忽熱 辛訓覺都訓唔到 一時熱醒 一時凍醒
我之前經常會發炎
最長試過個幾月先好番
個醫生仲話我
再唔好番要做手術 切左個扁桃腺
好彩最後冇事
我都要兩個幾星期
發燒 喉嚨痛到食唔到嘢持續兩個星期
巴打加油
食左藥好快好,初頭吞口水都痛
年中兩三次

我冇你咁嚴重 我喉嚨唔痛 只係係咁發燒
係咪會一直咳唔停,頸仲腫晒?
我無跟指示準時食抗生素,身體差晒,搞到依家病左食抗生素都病唔好

你食咩抗生素?影上黎睇下?可能係隻藥唔係好殺得曬啲菌
我無跟指示準時食抗生素,身體差晒,搞到依家病左食抗生素都病唔好

我冇咳冇腫呀 唔知係咪發現得早
我諗我好番果日會爆喊

一開始食curam 但食完就屙 轉左食amoxicillin 500 mg
成口菲滋,抖氣大啖啲都痛

我冇咳冇腫呀 唔知係咪發現得早
我諗我好番果日會爆喊

我連呼吸得太大力都會咳唔停,最有印象就係食食下飯咳,成手都係飯
我病左一個禮拜都唔好先會睇醫生,唔好學我
醫生都係比5日抗生素份量 係咪預計5日內會好

一開始食curam 但食完就屙 轉左食amoxicillin 500 mg

我都係食curam1000mg
之後食第一次又屙又嘔
醫生話唔轉得
仲話實際上有好大機會係只係個病搞到你屙嘔
最後無轉到就好轉返好多
估唔到咁夜都仲有咁多巴絲reply

我諗係,我食晒再等多幾日再去睇多次醫生,醫生好驚訝我食完抗生素都未病好,反而嚴重左。

我都係食curam1000mg
之後食第一次又屙又嘔
醫生話唔轉得
仲話實際上有好大機會係只係個病搞到你屙嘔
最後無轉到就好轉返好多

我唔諗住轉啦 食個新醫生既藥就算
不過舊醫生有開抗生素加消炎止痛
新醫生只開抗生素

我諗係,我食晒再等多幾日再去睇多次醫生,醫生好驚訝我食完抗生素都未病好,反而嚴重左。

應該係佢個抗生素療程係幾多日就俾幾日?
Between 係我瞓唔着
你地有無白色珍珠?

加油呀絲打
我一直都係比較孱 但真係第一次患上呢種咁耐都唔好既病
你地有無白色珍珠?

我照鏡見到扁桃腺上面有d白色絲狀 但冇固體
3個禮拜

打兩枝針
三隻抗生素
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞