卷裝廁紙貴唔一定好 Tempo評分仲低過惠康首選牌

200 回覆
28 Like 37 Dislike

卷裝廁紙是每個香港人的必須品,市民購買時可能只是重視價錢平和卷數多,但原來價錢平也不一定抵。消委會測試市面25款卷裝廁紙,發現各樣本每卷的淨重、張數、長度和總面積均極為參差,每卷平均張數由173張至332張不等,相差近9成,消委會發現,售價最高的Tempo總評分(3分),較惠康自家品牌首選牌評分(3.5分)更低,會方呼籲市民在購買卷裝廁紙時,同樣要考慮強韌度、柔軟度和吸濕表現。

消委會測試25款卷裝廁紙中,當中4款是4層紙(4-ply),21款為3層紙(3-ply)。當中樣本有每抽10卷或12卷包裝,售價由$21.9至$42,平均每卷售價約$2.2至$4.2,相差接近1倍。不過在測試拉力強度、吸濕量、容易沖散程度、熒光物質,以及衞生程度等,每卷價錢最高的得寶Tempo三層純白衛生紙,與每卷價錢最低的特惠牌SureBuy 衛生紙同樣只獲評3分,而惠康首選牌則有3.5分。相反,2款4層紙的中價樣本(每卷售價$2.7 和$3.8)(維達Vinda立體壓花VC4610)及(潔柔C&S HJJ017-02)則取得4分,顯示產品的價錢和質素並無必然關係,而每抽卷數愈多亦未必愈抵用。

測試亦發現,每卷廁紙的平均張數、總長度(20.2至41.7平方米)及總面積(2.07至4.37平方米)均有很大差距。至於樣本的每卷淨重最輕(85克)和最重的樣本(196克)相差111克,可「1卷當2卷用」。

不過消委會強調,雖然廁紙的價格並不昂貴,但小數怕長計,是次測試顯示部分價格較低的樣本反而較貴價的樣本質素更佳,呼籲消費者選購時可作參考不同的因素。

維達Vinda立體壓花VC4610被消委會評獲4分高分。(互聯網)
有冇人覺得消委會算係政府消泉
有佢評分真係好話拎百幾萬賣廣告

聽日開始維達又會更暢銷了
維達係支那野,連登仔唔會用
卷裝計維達一向係大佬啦
消委會真係好正
支那野用黎忟屎啱哂
講起紙, 盒裝嘅紙好多都唔印有幾多張, 直接skip 左唔買佢
消委會法定機構黎,你意思係佢受賂?
幾時印「厲害了,我的國」落d廁紙到
維達d紙 成日對唔岩位 咁都話好 用到我燥
On9, 廁紙 tempo 真心高質過其他牌子,
消委會班人係咪太離地平時唔用一般廁紙,測試時d廁紙比人掉包?
呢排情況嚴重左
認同皇冠一啲都唔好用...
無論盒裝定卷裝
唔明點解賣咁貴
個3★點計出黎?
吸濕同粉塵都比首選牌多半粒★
的確卷裝紙巾黎講 維達潔柔最好用 tempo 唔好用
計埋價錢同份量嫁唔係啲大陸牌點會成日排咁前
我只重視不含螢光增白劑
佢d總評分on9架點樣計架
tempo一個4星一個3.5 出個3 星出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞