人生,要冒險還是無風險?(長文)

74 回覆
60 Like 3 Dislike
人生唯一嘅失敗就係唔敢去嘗試 嘗試過但最後可能會失敗 唔試過就一定冇得贏!
可惜生存係香港呢個地方根本冇得俾我地發夢 至少好多人都唔「敢」
社會學有個分析大概係講structure vs agency
到低一堆人做嘅嘢,係結構性定係自主的結果
其實基本上所有情況下 兩樣都有影響
個人嘅選擇嘅影響係最主要 <-我覺得
唔同身世已經定左「低谷」嘅下限
有人出去闖完 衰左 屋企都仲有層樓比佢收租
有人自細要咩起頭家 衰左 就真係冚家鏟
或者對有啲人嚟講 買張六合彩已經係「博盡無悔」
呢點不能否認
但六合彩都當博盡無悔就似乎係個人心態問題
如果賭博就係博盡無悔 就算贏咗錢
都唔見得可以有咩真正嘅得著 就係得錢
咁嘅話 博盡晚晚放工parttime去洗碗都得
錯手負皮
都多謝你留言
其實我同意你講法,因為我都係咁諗

但我見兒登好多人都係錢行先+好似另一個廢人post度大部份人都教人增值自己(為左搵份好pay d既工) 或投資,好似搵到錢就等於成功咁

事業成功只係其中一個成功既標誌,你家庭和陸,你係自己既興趣上有一定成就,甚至你可以堅持用自己既方法去行你自己既人生,其實已經係成功既一種
仲有死慳死抵為咗買樓都差唔多
唔係試得多就一定精彩嘅
做人仲可以有深度

你還年輕
我都知我還年輕
但何謂有深度呢
冷靜d照下鏡
係香港既情況黎講
成功既位有幾多
失敗既深谷就大把位
可以平凡咁過到人生已經難得
不得不承認呢樣嘢唔多唔少有啲survivorship bias
但而家又唔係話借百幾萬或者按咗層樓去追夢
衰極都有限
當然有家庭另計
但年輕嘅有咩理想唔試
成功唔一定係要創業成功之類
只不過可能有樣嘢你好想做/熱愛好/唔肯定
但因為怕麻煩怕比人講而卻步
因為唔敢走出安全區
所以唔試
唔試-》永遠唔做-〉人生=平線
我以前都成日諗人生要精彩定係要平凡。我個人偏向保守,一直我嘅決定都係行平凡路線,但係命運幾次將我條路推向精彩嗰一邊,而且結果亦超出我想像。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞